Защо сами сме си виновни за всичко?

Диана
Написана от Диана ноември 16, 2015 16:41

Защо сами сме си виновни за всичко?

Акценти:

  • Животът - стечение на нашите действия
  • Вината - винаги наша
  • Оплакване - безсмислено

Свързани:

„Бог работи с нас, а не вместо нас.“ – изречение, което трябва да започне да става част от живота ни, колкото се може по-често.

Някакси хората са свикнали да очакват хубавите неща да им паднат от небето ей така, от само себе си и животът им магически да се подобрява, като в същото време не правят абсолютно нищо, за да постигнат този така желан ефект.

За жалост, много от нас не само че не полагат никакви усилия, за да се развиват и да се усъвършенстват, ами и се оплакват, че животът им не е в ред, не е както трябва, не е хубав, не си заслужава и т.н.

Защо наистина вината не е никога в другите, а винаги в нас?

На хората хич не ни харесва, когато нещата не се подреждат както ги искаме и това е нещо нормално. Но също така е нормално и да се запитаме какво не сме направили като хората, за да не се подредят както искаме. Нещо, което обаче принципно не правим.

Това, което в повечето случаи всъщност правим е да започнем да търсим виновник за всичко лошо, което ни се случва.

Това, което отказваме да разберем обаче е именно истинската причина за страданията ни и тежките моменти, през които понякога ни се налага да преминаваме – а именно самите нас, нашата същност и нашите действия. Защото всъщност ние сме си виновни за абсолютно всичко, което ни се случва, се е случвало и ще ни се случва в живота ни, независимо дали го осъзнаваме и дали сме готови да поемем отговорност за него.

Защото ние сме тези, които са в контрол на живота си и дали го сме избрали да приемем този факт и да се възползваме от него си е само и единствено наше решение.

Светът не е нито добър, нито лош – светът е такъв, какъвто го възприемаме и по-точно – какъвто ние сме избрали да го възприемем. И е изключително глупаво от наша страна да седнем и да започнем да губим време, обвинявайки всичко живо около нас за това, което ни се случва и за това, което представлява.

Когато обвиняваме някой за действията му, имащи някакъв негативен ефект върху нас, за това, че ни е наранил по някакъв начин или ни е накарал да се чувстваме зле не е всъщност правилно да обвиняваме него.

Правилно е да обвиняваме себе си.

Да обвиняваме него е равносилно на чиста проява на егоизъм. Замислете се – ние обвиняваме някой, че не е такъв, какъвто ни се иска да бъде. На нас. Обвиняваме го за това какъв е. Това е все едно някой да седне да се оплаква от това, което ние самите представляваме.

А ние сме си виновни, защото ние сме си позволили да се почувстваме зле, благодарение на този човек или на това събитие, което ни е повлияло по лош начин.

Защо няма смисъл да се оплакваме?

Това, което оплакванията ни носят е едниствено съжаление от останалите, което е възможно да предизвика и самосъжаление у нас самите, което пък от своя страна, може да ни накара да потънем в дълбока депресия и да разклати психиката ни.

Другият вариант е да ни сметнат за слаби хора, които не могат да се справят с живота си.

В оплакванията няма нищо полезно. В това да вземем живота си в ръце, обаче, има. И е добра идея да спрем да се влияем от другите по негативен начин, защото не те вредят на нас. Ние вредим на себе си. И колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре.

Защо сами сме си виновни за всичко?
4.5 (89.41%) 51 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 16, 2015 16:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи