Защо самотниците са по-щастливи от хората със семейства

Мария
Написана от Мария август 25, 2015 18:52

Защо самотниците са по-щастливи от хората със семейства

Акценти:

  • Самота - семеен живот
  • Жени - стремеж към разводи
  • Разпределение на задължения

Свързани:

Любовта и щастливият семеен живот не така необходими на хората за душевно равновесие и спокойствие, установили учените. Това показват резултатите от последните изследвания на психолози и социолози, данните от които бяха представени на ежегодната конференция на Американската социологическа асоциация.

Щастие без брак

На всички ни е известно, че хората, имащи стабилни отношения и здраво семейство, имат много по-малко проблеми с психологическото си здравословно състояние от тези, които водят самотен живот.

Но разпространява ли се това правило, което впрочем е подкрепено с изследвания на психолози, върху всички хора? С този въпрос се заема група изследователи под ръководството от Окландския университет в Нова Зеландия.

В изследването на психолозите участвали повече от 4 хиляди души на възраст от 18 до 94 години. Към момента на изследването 1/5 част от тях не били обвързани нито семейно, нито по любов, а средната продължителност на връзките, при хората, които били в такава, е била 22 години.

Получените от проучването данни показали, че животът в самота прави някои хора по-щастливи, отколкото семейния.

Според изследователите, хората, които се чувстват по-щастливи без семейство, съвсем не е задължително да бъдат интроверти. Най-често в самота им е по-добре на тези, които се стремят да избягват конфликти във всяко едно направление – семейният живот и романтичните отношения във всеки случай са съпроводени с определено количество скандали и спорове.

Според психолозите, за тези, които винаги се стремят и по всякакъв начин да избягват конфликти, животът в самота е действително по-доброто средство за поддържане на душевно равновесие.

Телевизорът влияе на всички

Ако все пак сте готови на конфликти и сте решили да създадете семейство и да имате деца, то учените предупреждават – бременните жени трябва да обръщат внимание на това от къде черпят информация за бременността и раждането.

Danielle Bessette от Университета на Синсинати установила, че телевизионните риалити програми и сапунените опери, в които става дума за толкова важни за готвещата се да стане майка жена теми, влияят на абсолютно всички зрителки – дори и на тези, които твърдят, че не гледат подобни програми и не им вярват.

В изследването взели участие 64 бременни жени, които били запитани дали гледат съответните риалити програми. Установило се, че дамите с висше образование не гледат не глад ТВ шоута, не им вярват и предпочитат да получават необходимата информация от лекаря или поне твърдят така.

Жените със средно образование признали, че им харесват подобни телевизионни програми и им дават нови представи за бременността и раждането.

Разделението на труда обуславя романтиката

На тези двойки, които вече са станали родители, учените препоръчват – с цел избягването на спорове, които следват непосредствено след раждането децата, да си разделят задълженията по грижа за бебето по равно.

Изследователите подчертават, че мъжът и жената трябва да споделят помежду си задълженията от всякакъв тип – пасивните, наблюдението на детето по време на игра на детската площадка, интерактивните – общуването, а също и физическите като хранене и къпане.

Ако всичко е разпределено по равно, то романтиката между тях няма да угасне, а сексуалният им живот ще остане активен.

Жените се стремят към разводи

Още едно проучване показва, че ако семейният живот е започнал да се пропуква, инициатори на разводите в болшинството от случаите са жени.

Защо самотниците са по-щастливи от хората със семейства
4.5 (89.17%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 25, 2015 18:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи