Защо съвременните мъже се отказват от използването на презервативи

Мария
Написана от Мария септември 12, 2015 16:34

Защо съвременните мъже се отказват от използването на презервативи

Акценти:

  • Презервативи - използване
  • Активен полов живот - безразсъдство
  • Забременяване - профилактика

Свързани:

Учените назовават няколко причини и предупреждават – безразсъдният секс не оставя неприятни спомени, а главоболие и не само.

Изследователите бият тревога – в развитите държави започналия от 90-те години ръст на използването на презервативи се смени със спад, особено сред юношите.

От 2002-ра до 2010-та година процентът на младите хора, които са използвали презерватив при първия секс, е нараснал от 71 до почти 80%. Но от 2011 до 2013-та година отново се понижи до 78%.

Вероятно ще ви се стори, че понижението е незначително. Но според изследователя на сексуалното здраве Деби Хербеник от университета на щата Индиана, САЩ, понижението се ускорява.

Една от възможните причини е баналното неразбиране на причините за използване на презервативи. Тя посочва, че много от нейните студенти смятат, че презервативите са необходими само за предпазване от бременност.

Отчасти вина за това има и маркетинга. През 90-те години и през първото десетилетие на новото хилядолетие презервативите бяха синоним на борбата с ХИВ и други заболявания, но в последно време в рекламните кампании акцентът започна да се поставя върху предпазването от нежелана бременност.

Същевременно сред жените расте популярността на методите за обратима контрацепция с продължително действие – импланти и вътрематочни устройства. Тяхната ефективност е близка до 99%, докато презервативите предпазват от нежелана бременност само в 82% от случаите.

Ако момчето знае, че момичето вече се защитило от забременяване, то не си слага презерватив, макар че това е единствената защита от инфекции, предаващи се по полов път.

Според Хербеник, ако имаше начин, щеше да се установи, че 40-60% от студентите са заразени с папилома вирус. Нивото на заразяване с хламидии също е висок, но тези заболявания нямат симптоми, затова момчетата дори не се и досещат, че са заразени.

Папиломавирусът може да доведе до онкологични заболявания, а хламидиозата до безплодие. Проблемът е, че тези инфектирането с вируса протича на практика безсимптомно и не създава неприятни усещания много дълго време.

От друга страна пък младите мъже изобщо не се замислят, че ще дойде време, когато ще трябва да създадат семейство и безразсъдството в млада възраст може да попречи на тези им планове.

Другата причина – съвременната младеж се учи как да прави секс от порно филмите, а в тях презервативи практически не се появяват.

Освен това порно актьорите често изваждат член преди оргазма и еякулират върху партньорката си и юношите копират това, смятайки това за способ за профилактика срещу нежелана бременност. Но това е голяма грешка.

Не е необходимо човек да е учен, за да разбере, че най-добрата стратегия е едновременното използване на презерватив за профилактика на инфекции, предаващи се по полов път и методи за обратима контрацепция с продължително действие за профилактика на нежелана бременност.

Разбира се при продължителни отношения, ако и двамата партньори са верни един на друг, то профилактиката на забременяването излиза на първи план.

Но ако един млад мъж или юноша, който неотдавна е започнал активен полов живот, прави секс с няколко партньорки или наскоро е започнал да се среща с нова, не трябва да се чуди, а да се предпазва.

Ако на мъжа не му харесват усещанията, когато си е сложил презерватив, тогава Херберик съветва да сложи малко лубрикант върху презерватива и най-вероятно нещата ще се оправят.

Защо съвременните мъже се отказват от използването на презервативи
4.6 (91%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 12, 2015 16:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи