Защо се напълнява през есента и зимата – как да се спасите от излишните килограми

Мария
Написана от Мария септември 30, 2015 16:39

Защо се напълнява през есента и зимата – как да се спасите от излишните килограми

Акценти:

  • Течности - прием
  • Правилни мазнини и въглехидрати
  • Условия за отслабване

Свързани:

Есенно-зимното напълняване вече не е толкова далеч – летните жеги вече отминаха, а времето вече придоби съвсем есенни краски и много бързо успяваме да прибавим 3-4 килограма към теглото си, които невинаги желаем.

Защо хората напълняват със захлаждането на времето и може ли това да се избегне?

Причините, които ни карат да наддаваме са изключително прости и логични:

• На първо място, това е генетично обусловената програма за натрупване на запаси от мастна тъкан за най-студеното и гладно време от годината – зимата.

• На второ място, хладът, дъждът и мрачното есенно време не ни предразполагат за разходки, а това означава, че и физическата ни активност съществено намалява.

Дългите разходки пеша се заменят от пътуването в обществения транспорт или в личния автомобил, а вместо в парковете и в откритите спортни площадки ние все по-често се оказваме в киното, кафето или на любимия ни диван.

• На трето място липсата на слънчева светлина и на ярките нюанси навън буквално ни лишават от радост – количеството на серотинина и на ендорфините съществено се понижава.

За да попълним запасите си от щастие, ние избираме най-лесния път и това е храната. И затова предпочитаме да си хапваме бонбони, сладкиши, пържени и пикантни храни – всички, което притежава наситен вкус и което кара нашия мозък да трепти от удоволствие.

• На 4-то място зимните килограми понякога се връщат, поради спазването на пролетно-есенните диети.

Плажният сезон предизвиква у много мъже и жени, маниакалното желание за отслабване и веднага щом тялото се скрие под дебелата блуза и палтото, изчезват пречките да се полакомят с висококалорична храна. Така всички свалени килограми се връщат, дори и малко отгоре.

Как да създадем условия за отслабване?

Но няма смисъл преждевременно да изпадаме в отчаяние и да тичаме към магазина да купуваме дрехи с няколко размера по-големи. Съществуват няколко способа за съхранение на желаното тегло през есента.

Ходете пеша без значение какво е времето навън.

Разбира се, ураганните ветрове или проливните дъждове се налага да се прекарат на закрито, но мъглата, ръмежът, умерените ветрове и сланите – съвсем не са причина да се придвижвате в задушния градски автобус или пък в метрото.

Вземете си удобни здрави обувки, красив чадър, удобен шал и смело ходете на разходки. Измивайте по 5-8 километра дневно и така ще се отдалечите от излишните килограми.

Физзарядката или заниманията във фитнес залата са допълнителна гаранция за успешно отслабване.

Спете достатъчно – на думи е по-лесно, отколкото на практика, но правилният дневен режим ще ви осигури няколко предимства – по време на сън се изгарят калории, отпочиналият човек е пълен с енергия и не е необходимо да преяжда, за да попълни запасите си от нея.

Навикът да заспиваме, да се събуждаме и да се храним по едно и също време ще ни предпазят от нощните обсади на хладилника.

Здравословни храни, които ще ви помогнат да държите теглото си в норма

Здравословният начин на живот са не само физическите натоварвания, но и правилното хранене. Съветите по-долу ще ви помогнат с приемането към режима на диета и ще ви поддържат във форма.

• Пийте повече течности, но не прекалявайте, тъй като някои хора фанатично пиещи по 3 литра дневно, започват да страдат от подуване, проблеми с храносмилането или с бъбреците.

• Помнете, че през есента и зимата организмът изисква от вас повече въглехидрати и мазнини. Не му отказвайте, а избирайте правилните.

Защо се напълнява през есента и зимата – как да се спасите от излишните килограми
4.6 (91%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2015 16:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи