Защо се появява главоболие при промяна на времето

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 13:46

Защо се появява главоболие при промяна на времето

Акценти:

  • Промени на времето - преживяване
  • Главоболие - облекчаване
  • Масажи - тилна област

Свързани:

Главоболието при промяна на времето може да безпокои дори хора, които като цяло се напълно здрави.

Човешкият организъм е уникална саморегулираща се система, която е способна да поддържа постоянството на вътрешната среда, независимо от измененията в околната среда – разбира се в разумни предели.

Това означава, че организмът на абсолютно здрав човек не би трябвало да реагира на промените в температурата на въздуха, влажността, атмосферното налягане, магнитното поле.

Но, както е известно, абсолютно здрави хора рядко се срещат в днешно време. А нарушенията в работата на тази система правят човека зависим от промените в метеорологичните условия – неговото здравословно състояние така или иначе реагира на смяната на времето.

При хората с хронични заболявания могат да възникнат обостряния на заболявания. А в повечето случаи метеозависимостта се проявява с влошаване на настроението, понижаване на работоспособността, главоболие. Реакцията на главата при смяна на времето – разпространено оплакване на метеочувствителните хора.

Защо главата реагира на промяната на времето?

Според статистиката броят на метеозависимите хора се увеличава. Но механизмът на възникване на главоболие при промяна на времето не е напълно проучен. Изследванията в тази област са установили, че повишаването на атмосферното налягане влияе на нивата на кислорода в кръвта.

Кръвоносните съдове, разположени в главата, реагират на тези изменения със свиване или разширяване. Преди дъжд атмосферното налягане се понижава, затова и на много хора ги боли глава.

Освен това промените в температурата на въздуха са свързани с нарушаване на баланса на невромедиаторите – предимно на серотонина, в центровете за болка в главния мозък.

С напредването на възрастта проявленията на метеозависимостта обикновено се усилват. Това е свързано с отслабване на защитните и компенсаторните възможности на организма, поява на хронични заболявания.

През есента и зимата, обусловеното от промяната на времето главоболие би могло да безпокои и практически здрави хора. При облачно време, валежи, намаляване на светлата част на деня, на организма му е необходима повече почивка.

Но ако човек продължава да работа по предишния начин – интензивно, естествените биоритми се нарушават. Това се проявява с главоболие. Особено често страдат хората, които живеят в големите градове, тъй като са твърде отдалечени от естествената природна среда, от която всъщност всички произхождаме.

Важно!

Децата обикновено са метеозависими, особено в период на пълнолуние. Ако луната влияе на приливите и отливите, като лунното притегляне е причина за преместването на толкова огромни количества океанска вода, то е невъзможно то да не оказва влияние на човешкия организъм.

Как да преживявате промените на времето?

Съблюдаването на няколко препоръки, ако не ви избави от главоболието при смяна на метеорологичните условия, то в крайна сметка ще облекчи тяхното проявление.
На първо място избягвайте другите фактори, предизвикващи главоболие.

Към тях се отнасят недостигът на сън, някои храни – натуралното кафе, червеното вино, стресът. В период на рязка промяна на времето е желателно да се пият повече течности, да се разхожда на чист въздух.

За облекчаване на главоболието се полезни масажите в тилната област. Също така помага и използването на обезболяващи, успокояващи препарати, сънотворни. Но следва да има предвид, че тези препарати не трябва да се използват в голямо количество и често.

Лекарят може да назначи специални препарати за подобряване на сърдечното и мозъчното кръвообращение.

Защо се появява главоболие при промяна на времето
4.5 (89.57%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 13:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи