Защо се страхуваме от лекарите

Мария
Написана от Мария юни 18, 2015 09:23

Защо се страхуваме от лекарите

Акценти:

  • Телесно-ориентирана терапия
  • Страх от лекари
  • Срамни болести

Свързани:

Защо на повечето от нас ни е неприятно да ходим на лекар? Как да преодолеем стеснителността, а също и страха си? Какъв е произходът на този страх?

Изглежда необяснимо, тъй като ние отдавна живеем в цивилизацията, където е прието редовно да преминаваме на редовни и професионални изследвания и това е нещо съвсем обичайно.

Но защо понякога ние се стъписваме, преди да влезем в лекарския кабинет? Ето какво съветват психолозите.

„Вие сте дебела и разбира се, че ще сте болна“ – преди няколко десетилетия подобна фраза, казана от лекар, не би предизвикала особено учудване.
И затова пълните дами не бързали да ходят да се преглеждат.

В нашето общество пълнотата се възприема като сериозен недостатък. Поради когато на една жена ѝ се казва, че е с наднормено тегло, тя се опитва да избягва неприятните контакти, дори и с лекари.

През последните години лекарите станаха по-тактични, затова пък нараснаха изискванията на обществото към нашия външен вид. Например, смята се за нормална епилацията на космите на краката.

Дамите често се притесняват от целулит, от липсата на педикюр и от не толкова хубавите дрехи. Страхът да изглеждаш неспретнат, не такъв какъвто е необходимо е една от основните причини за стеснението пред лекар.

Съвет – учете се да обичате своето тяло

Срамът е признак, че имате комплекси по повод външността ви. Най-добрият начин да избавите от срамежливостта е да приемете своето тяло. Необходимо е да почувствате, че ви е уютно в него и че сте готови да се погрижите за себе си.

Затова ще ви помогне телесно-ориентираната терапия или заниманията с психологически тренинги. Тези методики, между впрочем, помагат и за отслабване, ако действително имате такава необходимост.

Срам и страх

Другата причина е срамежливостта не от външния вид, а от болестта. В България дълго време интимните въпроси бяха тема табу. Затова много хора и до сега се срамуват да говорят за тях.

„Срамната“ класация се оглавява разбира се от венерическите заболявания, дори сами те са известни сред обществото като срамни болести. Потвърждението на подобна диагноза е равнозначно на съпружеска неверност – на вас или на вашия партньор.

Това поражда чувство за вина и обида, което е неприятно, дори и с това положение да са наясно само членовете на семейството. А наличието на трето лице, в случая на лекар, нагнетява още по-голямо напрежение.

Впрочем у нас към срамните и неловки се отнасят и заболяванията, за появата на които никой не е виновен.

Например хемороиди, възпаление на простатата или незадържане на урина. Просто защото са свързани с интимните части на тялото.

Съвет – здравето е по-важно от срама

Всъщност за лекарите няма срамни болести – те просто съществуват и трябва да се открият, да се постави правилна диагноза и да се назначи необходимото лечение. Те няма да ви четата лекции за морал, а освен това през лекаря, който посещавате, вероятно седмично преминават десетки такива като вас.

Затова се опитайте да преодолеете своето стеснение и се отнесете към здравето си по-отговорно. Срамът – не лекува, а само може да ви създаде допълнителни главоболия – като например е възможно заболяването да прогресира или пък е много вероятно да изложите на риск здравето на близките си, ако болестта ви е заразна.

Защо се страхуваме от лекарите
4.3 (85.85%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 18, 2015 09:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи