Защо си избираме емоционално недостъпни мъже

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 21:43

Защо си избираме емоционално недостъпни мъже

Акценти:

  • Потвърждение - вътрешно
  • Привързаност - привличане
  • Близост - необходима

Свързани:

Тези, които мечтаят за близост, биват мистериозно привлечени от тези, които ги плашат. Яростно защитаващите своята независимост ги привличат тези, които постоянно нахлуват в тяхното личностно пространство.

Звучи не много логично, но това е заложено в самите нас. Какво ни кара да се влюбваме в емоционално достъпни партньори и има ли шанс това да се промени?

Разказва психологът Кайли Бенсон.

Основните мисли са следните:

1. Ако се оценяваме негативно, се чувстваме комфортно с отношенията с тези, които ни възприемат по същия начин.
2. Можете да срещнете партньори, използващи в общуването една от следните стратегии – безопасна, манипулативна и избягваща.
3. Емоционално недостъпните партньори са огромно множество на „пазара на запознанства“ и ни изглеждат по привлекателни по определени причини.

Привързаността е като голямо тревожно копче в мозъка. Кога животът тече по своя ред от това няма необходимост. Срещаме се с приятели, ходим на работа и се радваме на всеки ден.

Но ето – случва се нещо лошо – падаме и си разбиваме коляното. Училищният хулиган ни блъска и си изпускаме обяда на пода.

Началникът ни заплашва с уволнение. Този негативен опит поражда безпокойство и тревога, а последната на свой ред активира нашия паник бутон.

И изпраща сигнал – да се търси близост. Намираме тези партньори, които ни подкрепят по-правилно, отколкото си мислим. И това е парадокс – привързаност, без която едва ли бихме оцелели в детството, сега започва да ни играе лоша шега.

Ако се оценяваме негативно, комфорт намираме в тези връзки, в които ни оценяват по този начин.

Три стратегии във връзките

Привързаността, която сме изпитвали към нашата майка в детството, ни диктува една от 3-те стратегии в отношенията.

1. Безопасна привързаност

Според изследванията на психолози тази стратегия се използва не повече от 50%. Такива хора лесно се разбират и общуват с другите.

Не чувстват неудобство, когато от тях зависи нещо, и сами не се страхуват да си загубят свободата. Те възприемат другите и самите себе си позитивно. Ако на партньора нещо не го устройва във връзката, винаги е готов за диалог.

2. Манипулативна стратегия – тревожна привързаност

Тези хора търсят в отношенията на максимална близост. Техният идеал – пълно сияние. Често се безпокоят, че партньорът недостатъчно ги обича, боят се да останат сами.

Хората от този тип подценяват себе си и въздигат другите на пиедестал, правят всичко, за да оправдаят очакванията на значимите за тях хора.

Необичайно обвързаните, постоянно търсят външно потвърждение на собствената си ценност, защото сами не я усещат.

3. Стратегия – оставете ме на мира, избягващият тип

Чувстват се некомфортно в близки отношения, не обичат да зависят от други хора и предпочитат от тях никой да не зависи.

Изпитвайки върху собствения си опит това, че близостта носи само страдание, стремят се към независимост и самодостатъчност.

Самите хора възприемат себе си прекалено позитивно, а останалите негативно. Стремят се да използват неувереността на прекомерно привързаните хора, за да укрепят още повече своето превъзходство.

Решението на задачата е в условието

Ако внимателно изучите тези 3 стратегии – как някога в училище сме чели условията на задачите, ще стане ясно, че в тях са заложени всички наши по-нататъшни срещи и страдания.

Хората с последните 2 типа привързаност биват привлечени един към друг, макар и техните връзки да са обречени да бъдат деструктивни.

Защо си избираме емоционално недостъпни мъже
4.4 (88%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 21:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи