Защо скучните ваканции са истински подарък за децата

Мария
Написана от Мария август 9, 2016 02:46

Защо скучните ваканции са истински подарък за децата

Акценти:

  • Скука - деца
  • Монотонност - плодотворна
  • Щастие - завоюване

Свързани:

Детските психолози смятат, че родителите не е задължително да измислят развлечения за своето дете за времето на лятната ваканция. Скуката прави децата самостоятелни.

Следователно не е нужно да разписвате лятото на детето по часове, за да бъде винаги ангажирано с нещо. Освен това такъв подход към планиране на ваканцията пречи на детето да прави открития и да се занимава с това, което наистина го интересува.

Родителската мисия се състои в това да се помогне на детето да заеме своето място в обществото. А да бъдеш възрастен означава да умееш да запълваш своето време с това, което ти носи радост и щастие.

Ако родителите решават с какво да е заета всяка негова минута, то само никога няма да се научи да прави това, отбелязва детският психолог Луи Фрай.

И тя не е единствената, която посочва предимствата на скучните ваканции. Подкрепя се също и от доктор Тереза Белтон, научен сътрудник от Университета на Източна Англия, която изучава връзката между скуката и въображението.

Тя разказва, че скуката има решаващо значение за развитие на вътрешния стимул, благодарение на който се разкрива истинската способност на човек да твори.

Експертите вече много десетилетия обсъждат важността на нищоправенето. През 1993-та година психоаналитикът Адам Филипс пише, че способността да се скучае може да се превърне в постижение, помагащо на развитието на детето.

Скуката дава шанс да съзерцаваш живота, а не да прескачаш през него на галоп, пише той в своята книга.

Родителите маниакално се опитват да ангажират с нещо детето, вместо да му дадат време да намери това, което го интересува. Скуката е неизменна част от това умно да губиш времето си.

Лин Фрай предлага в началото на ваканцията родителите заедно с децата, които вече са навършили 4 години, да седнат и съвместно да съставят списък със занимания за детето, на които може да посвети свободното си време.

В него трябва да се включат базови активности – игри, четене на книги, каране на колело. А също и нещо по-сложно – приготвяне на обяд, постановка на пиеси, занимание с фотография.

И когато дойде при вас с оплакване, че му е скучно, изпратете го да погледне списъка. Така ще дадете възможност на детето да вземе решение с какво би искало да се занимава. Вероятно известно време детето ще се чувства потиснато и ще скучае, но е важно да разбира, че това не е изгубено време.

Няма проблем в това известно време да се скучае. Децата са длъжни да се научат да скучаят, защото това ги мотивира да постигат цели. И така стават самостоятелни.

Подобна теория излага през 1930-та година психоаналитикът Бетран Ръсел, който посветил глава от книгата „Завоюване на щастие“ ценността на скуката. Според него въображението и способността за справяне със скуката трябва да бъдат усвоени от всяко дете.

Най-добре детето се развива, ако като младо растение, се остави в тази почва, и не бъде безпокоено. Множеството пътешествия и разнообразието от впечатления – това не е твърде добре за детето, защото то израства неспособно към продължителна плодотворна монотонност.

Като заключение – родителите трябва да оставят децата си на мира през лятната ваканция, да се занимават с това, което на тях им е интересно, а не това, което те смятат за нужно.

Защо скучните ваканции са истински подарък за децата
4.5 (90.65%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 9, 2016 02:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи