Защо след тренировка дрехите миришат толкова отвратително

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 00:19

Защо след тренировка дрехите миришат толкова отвратително

Това е тайна, с която са обвити кошовете с мръсно бельо, раниците със спортните екипи и съблекалните на спортните зали по целия свят.
Защо един спортен екип вони много повече от друг след тренировка.
Когато отива на фитнес, всеки от нас решава какво да си облече – това може да бъде стара раздърпана 10-годишна блуза, тениска от колекцията от миналия сезон или специални спортни дрехи с конкретни функции, разработена с помощта на нови технологии.
Всички сме обръщали внимание, че някои неща в спортната раница миришат много по-лошо от другите. И вероятно повечето си задават въпроса – защо?
Изследванията се основават на сравнения на различни тъкани и материали, които стават особено вонящи след контакт с тялото.
Учените от университета Алберт в Канада и белгийския университет в Гент поканили в своето проучване да участват най-добрите експерти по миризми, които били помолени да проверят за миризма различни неща, свалени от хора след интензивна физическа активност.
Специалистите стигнали до заключение, че синтетичните тъкани миришат много по-силно от естествените, като памук и вълната.
Любопитно е, че проблемът тук съвсем не е в потта, която сама по себе си няма миризма.
Вонята се появява тогава, когато бактериите, които живеят на кожата ни, започват да се хранят с определен тип мазна пот, която се образува от подмишниците и в слабините.
Защо синтетика мирише по-силно от други материали?
Доктор Рейчъл Макуин от Университета Албърт в Канада след изучаване на пробите на трикотажа от полиестер, памук или мерисонова вълна предположила, че една от причините за така рязко различаващи се миризми, възникващи в тези тъкани, са различната текстура и динамични характеристики на натуралните и синтетичните тъкани.
Това различие се проявява, например, в това как взаимодействат тези типове влакна с влагата. Натуралните от памук я попиват, включително и произвежданите от бактериите миризливи субстанции, които се отлагат вътре във влакната и така не достигат до носа на притежателя на дрехата.
Синтетичните влакна не поемат, но пък поемат мазните секрети от мастните жлези. Така тези влакна абсорбират мазните субстанции, отделяни с потта ни, които се отлагат по тъканите, и до тях достигат бактерии, отделящи отвратителна миризма.
Група от учени от университета Гент също направили удивително откритие, тествайки влакна на спортни дрехи от памук и полиестер, с които тренирали хората, които ги носели.
Професор Нико Бун, доктор Крис Калеверт и техните колеги установили, че особено зловонните бактерии, наречен Микрококус, в изобилие се размножават на синтетичните влакна, но не проявявали подобна активност на памук или на кожа.
Така че следващият път, когато забележите някаква особено остро дреха от полиестер в своята спортна раница, няма да се самообвинявате – виновник, по всяка вероятност са синтетичните влакна на тъканите, осигуряващи за зловонните бактерии благоприятна среда, в която могат да успешно да се размножават.
Около 300 бактерии различни видове населяват подмишниците ни. Най-разпространените щамове са стафилококите, които се асоциират с нормална миризма на тялото и коринебактерии, които отделят по-неприятни миризми.
Интересно е, че според резултатите от изследванията стафилококите са по-доминиращи в женските подмишници, докато при мъжете преобладават по-зловонните бактерии.
Но що се отнася до влиянието на тези бактерии върху различните тъкани, учените не открили разлика.
Те също установили, че въпреки наличието на голямо количество неприятно миришещи коринебактерии на кожата, те не преминали на нито една тениска.

Защо след тренировка дрехите миришат толкова отвратително
4.6 (92.13%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 00:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи