Защо смисълът на живота е да се сдобием с мъдрост

Мария
Написана от Мария август 28, 2016 08:47

Защо смисълът на живота е да се сдобием с мъдрост

Акценти:

  • Смисъл - живот
  • Мъдрост - придобиване
  • Щастие - постигане

Свързани:

Ако екзистенциалният въпрос е „Какъв е смисълът на живота, Вселената и всичко останало?“, не ви дава спокойно да спите по нощите, тази статия ще ви изясни причината.

Разумът – това е като собствен космос

Ходите на училище, прилежно учите, влизате в университет, учите още няколко години, получавате висше образование и диплома, гордеете се със себе си. Но ставате ли по-мъдри от това?

Устройвате се на работа, постигате първите успехи, на вас ляга определена отговорност, започвате да печелите малко повече, устройвате се в по-добра компания, отговорността нараства, работната заплата се увеличава, позволявате си наемане на по-добро жилище, а също и платен охраняем паркинг, химическо чистене, за да не се занимавате с прането самостоятелно, и когато животът ви се подрежда окончателно, започвате да харчите луди пари за органични храни и сокове в малки опаковки.

Но прави ли това по-щастливи поне малко?

През деня правите много неща – купувате храна, четете книги, храните се, изхвърляте боклука, миете зъбите, ходите до тоалетна, кихате, насолявате храната, правите секс с любимия, бягате свински тръст, слагате чинии в миялната машина и т.н.

Но, повтаряйки всички тези действия ежедневно, а след това и от година на година, ставате ли по-добри?

Става дума за личностен растеж. Обществото ни е устроено така, че не отдава особено внимание на това.

Религията се грижи много повече за спасяването на човешката душа, а културата само повърхностно се замисля за вътрешното състояние на човека.

Усъвършенстването на отделната личност се възприема като нещо факултативно, опционално и незадължително като полезно хоби. Като полезни хоби, извънкласно четене, като черешката на тортата, която се полага само на избрани.

Твърдим, че човешкият разум е безкрайно сложно нещо, от което зависи целият наш живот. Така че защо работата над него все още не е приоритетна?

Може би защото е доста трудно – личностният растеж се нуждае от обмислена стратегия за развитие не по-малко от всеки бизнес в началния му стадий.

Ясен бизнес план, концепция, разчета… Същото е и със самоусъвършенстването. Нашите усилия над работата над себе си често са безсистемни и до голяма степен зависят от текущото разположение на духа.

Понякога сме способни да изкачваме високи върхове, а понякога дори не сме в състояние, дори да се станем от леглото, когато будилникът звънне.

Ако желаете да станете по-добри, то за начало е необходимо да определим целта, да разберем как да я постигнем, да помислим за всички препятствия, с които ни предстои да се сблъскаме по пътя, и да разработим стратегия, която ще помогне за достойното преодоляване.

Цел

Мъдрост, но за това по-късно.

Как да я постигнем?

Осъзнаване на истината. Истината е съчетание на всичко онова, което знаем и не знаем. За да получим достъп до мъдростта, е необходимо да разбираме всички страни на действителността – тези, които са ни известни и неизвестни.

Не е нужно да знаете повече, отколкото вече знаете, нужно е просто да разбирате, че знаете какво не знаете. Истината винаги е някъде там, нужно е за начало малко да поразмислите, за да я извлечете.

Но има и още един проблем.

Какъв още проблем има?

Мъгла.
За да разберете, какво е това мъгла, трябва да се примирите с това, че се намираме не по пътя към победата, а просто някъде.

Защо смисълът на живота е да се сдобием с мъдрост
4.5 (89.6%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 28, 2016 08:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи