Защо според науката уикендът винаги трябва да е 3 дни

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 11:04

Защо според науката уикендът винаги трябва да е 3 дни

Акценти:

  • Работни места - глупави
  • Значение - обществено
  • Предсказание - несбъдване

Свързани:

Струва ли си да се пристъпи към преразглеждане на размера на времето, което посвещаваме на работа?
Ами ако постоянно уикендът е не 2, а 3 или дори 4 дни? Какво ще се случи, ако през по-голямата част от седмицата се отдадем на дейности, различни от работа?

Това звучи малко като утопия, но всъщност не е, защото по-малко часове работа не е осъществима идея на практика.
Действително ли, ако се премине към 3 или 4-дневен уикенд хората ще започнат да харчат по-малко и ще изпаднат в икономически затруднения.

Според защитниците на работна етика пътят към постигането на здраве и щастие се крие в увеличаването на работните часове, а не в тяхното намаляване. Според тях работата ни прави по-здрави и по-щастливи.

И все пак идеята да се работи по-малко, е не само невъзможна, но е и основа за по-добър стандарт на живот. Това е знак, че приемаме доминиращото влияние на работата в живота ни.

Високата цена на повечето работа

Все по-голям брой проучвания показват колко е висока човешката цена на удълженото работно време. Едно от неблагоприятните последствия е влошено физическо и психическо здраве.

Дългите часове, прекарани в работа могат да увеличат риска от развитие на инсулт, исхемична болест на сърцето и развитие на диабет тип 2.

Когато работим повече време, ние отнемане от времето, което отделяме на семейството и приятелите. И още повече – губим способността си да правим неща, които правят живота ни ценен и си заслужава да се живее.

Животът ни често до голяма степен се идентифицира с работата, която вършим, защото ни остава прекалено малко време и енергия, за да потърсим алтернативни начини как да прекарваме времето си – в краткосрочен план.

А в дългосрочен способностите ни да реализираме нашите таланти и потенциал биват орязани от работата, която вършим.
Работата не ни освобождава, напротив затруднява житейската ни реализация.

Всичко това говори за крещящата необходимост да се работи по-малко. Господстващата работна етика трябва да бъде оспорена и да се насърчат алтернативните начини на прекарване на времето, които са съсредоточени върху по-малко работа.

И, ако това намаляване на времето, прекарано в работа, бъде фокусирано върху премахването на нискоквалифицирания труд, тогава може би по-добре ще осъзнаем какви са вътрешните ползи от самото извършване на тази дейност.

Когато работим по-малко, не само ще работим по-добре, но и ще се радваме повече на живота.

Пречки пред по-кратката продължителност на работната седмица

Технологичният напредък, който е постоянен, от миналия век бута производителността на труда постоянно нагоре. Но не всички успехи, постигнати с нея, водят до по-малко работни часове.

Получените печалби от ненамаленото работно време се използват за увеличаване на възвръщаемостта на собствениците на капитала, и понякога със задържане нивото на заплащане на работниците.

Консуматорската идеология всъщност стимулира по-голямата продължителност на работната седмица, защото работниците са постоянно убеждавани, че трябва да си купят най-новата прищявка или пък да бъдат в крак с модата на останалите.

Може би това е една от причините предсказанието на Кейнс, че всички ние ще работим по 15 часа седмично през 21-ви век, така и не са се сбъднали все още.

Глупави работни места

Живеем в общество, в което се създава работа, която няма обществено значение. Причината за това е да останат работници.

Защо според науката уикендът винаги трябва да е 3 дни
4.5 (89.58%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 11:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи