Защо страдаме от шум в ушите

Калина
Написана от Калина февруари 4, 2015 07:48

Защо страдаме от шум в ушите

Акценти:

  • Какво представлява шумът в ушите?
  • Как да разбера, че страдам от шум в ушите?
  • Кои са най-честите синдроми на шума в ушите?

Свързани:

Шумът в ушите, както лекарите наричат това състояние, е изключително често срещан проблем сред хората.

Всеки пети е потърпевш или иначе казано от това страдат около 20% от населението на земята.

То не е независимо заболяване, но е симптом на много други увреждания, свързани с възрастта и загубата на слуха, увреждания в ушите или друг вид инфекции.

И все пак шумът в ушите си остава едно от най-досадните неразположения, особено когато вечер се опитваш да заспиш, а благодарение на него не успяваш.

Какво се случва във вътрешното ухо?

Най-често шумът в ушите се основава на увреждане в структурите на вътрешното ухо.

Нормалните вибрации, идващи от движения или звукови вълни, се обграждат с малки реснички, приличащи на косъмчета.

Тези реснички генерират електрически сигнал, който чрез слуховите нерви, които сигнализират периодично на мозъка за състоянието на вашия слух, възприемат и започват да интерпретират пулса.

Ако тези реснички са увредени, те могат да причинят подобен на гореописания електрически импулс, стимул, който обаче мозъкът няма да успее да разбере и ще интерпретира като неопределен шум или звънене.

Промени, свързани с възрастта

За много хора проблемите със слуха идват заедно с напредването на възрастта. Тази тенденция се наблюдава през последните 60 години. Загубата на слух може да доведе до шум в ушите. Поради тази причина това състояние е характерно за индивиди в напреднала възраст.

Експертите наричат това състояние „пресбиакузис” или както ни е по-известно – увреждане на слуха с напредването на възрастта.

Силни звуци

Постоянен шум, който бива издаван от различни предмети и обекти като резачка, огнестрелно оръжие, преминаващи влакове и т.н., също са честа причина за загуба или частично увреждане на слуха.

Ефектът е същия като да си пуснете музика и увеличите звука докрай и слушате известно време Около 30-40 минути са достатъчни, за да ви заглъхнат ушите.

А когато сте изложени всеки ден на подобни условия, било то заради работата ви или начина ви на живот (ако сте миньор, треньор по стрелба или никога не изпускате концерт например) е много възможно да увредите слуха си трайно и да започнете да чувате шум в ушите си.

Ушна кал

При много случаи с хора, които се оплакват от шум в ушите, истинският дразнител всъщност е ушната кал, която е запушила отворите на вашето ухо и в резултат не чувате добре, а звуците се отразяват по различен начин и често в безшумна среда имате чувството, че сякаш сте допрели голяма мида или рапан до ухото си.

Ушната кал, освен това, пречи на чуждите частици в ушния канал да си вършат работата, предотвратявайки появата на различни видове бактерии и по този начин ушите ви се запушват допълнително.

Отосклероза

Заболяване, което много прилича на склероза по звучене, а освен това има подобен ефект, но вместо мозъка, то обхваща ушите ви.

Заболяването се предава само по генитичен път, тоест няма как да го прихванете от друг индивид, а единственият начин да страдате от отосклерозата е тя да бъде онаследена в генитичния ви код.

При отосклероза е съвсем възможно да се оплаквате от шум в ушите или да имате отслабен слух и да чувате много по-трудно.

Болест на Мениер

Това е изключително рядко заболяване, при което във вътрешното ухо се натрупва течност, при това в доста високи количества, която постепено води до загуба на слуха.

А шумът в ушите е най-ранният симптом, че страдате от този вид заболяване.

Защо страдаме от шум в ушите
4.5 (90%) 30 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 4, 2015 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи