Защо страхът се оказва полезен, а паниката опасна за здравето

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 23:26

Защо страхът се оказва полезен, а паниката опасна за здравето

Акценти:

  • Необмислени действия - страх
  • Паника - пристъпи

Свързани:

„Страхът е полезен, паниката е смъртоносна“ – това са едни от най-известните думи на американския актьор Джерард Бътлър, влязъл в ролята на героя си Фрости Хесън от филма „Chasing Mavericks“ (в превод: „Господари на вълните“), който превзе екраните през 2012 г. Това е една от най-култовите реплики в киното някога, и не случайно. Зад нея се крие огромна доза истина.

Паниката и страхът са различни емоции и е изключително грешно от страна на много хора да ги отъждествяват и приравняват. В какво се крие обаче тънката, почти незабележима разлика между двете думи, създали си славата на синоними и как сходните емоции оказват абсолютно противоположно влияние върху човешкия организъм и психика?

Докато страхът е нещо, което може да изпитваш дълго време, често е свързан с часове, прекарани в съмнение, притеснение и обмисляне на дадената ситуация по всички възможни начини, то паниката по-скоро може да се опише като нещо моментно.

Емоция, която не само че не можеш да контролираш, ами и се оставяш да те контролира. Тя те превзема, облива те като топла вълна, прави те безсилен и успява да изцеди всяка капка надежда, останала в тялото ти.

Когато човек е паникьосан, той не мисли. Умът му спира да функционира нормално и бива напълно обзет от емоцията. Той се оставя да бъде потъпкан и човек чувства, че не знае какво да прави. сред симптомите на паниката на първо място застава объркаността.

Да се чувстваш загубен действа убийствено и това чувство е способно да доведе до суисидни мисли и често до непремислени действия. Типичната паник атака се свързва с болка в гърдите, усещане че умираш, че не можеш да дишаш, задушаваш се, не контролираш тялото си, тревогата е проникнала в теб толкова дълбоко, че си сигурен, че това са последните ти мигове от живота.

Паниката е смъртоносна. Организмът се плаши до такава степен, че буквално спира да прави каквото и да било друго, за да се концентрира върху това да се справи с цялата тази силна емоция – включително и да функционира нормално.

Когато човек е паникьосан, той просто усеща че трябва да направи нещо, и то веднага. Преди да е твърде късно, преди да е умрял, преди да се е задушил. Паниката го кара да действа импулсивно и нелогически, което може да му изиграе много лоша шега.

Защото самата паника най-вероятно съвсем скоро ще утихне и адреналинът ще се върне към нормалните си нива, но последиците от действията на потърпевшия – не. Паническата атака не е физическо заболяване – тя просто предизвиква такива илюзии и усещания у човека.

Всъщност най-лошото нещо, което може да се случи на човека е да припадне за кратко време. Но тя има такъв ефект върху психиката, че е способна да го накара да се самоубие. По такъв начин да, тя може да бъде смъртоносна.

И докато паниката в някоя опасна ситуация хич не е желателна, тъй като ще предотврати възможността на организма да реагира нормално, то страхът обаче е.
Страхът е полезен именно, защото те кара да мислиш.

Да разсъждаваш логически и да се опитваш да намериш най-доброто решение. Когато човек се притеснява до определена степен, той има способността да разгледа много повече възможни варианти на дадена ситуация и ще може да обмисли какво точно да направи в някой от тях.

Страхът може да бъде и полезен най-вече при хората, които сякаш не го притежават. Тези, които не се боят от нищо, обикновено си патят най-много, не заради това, че случващото е толкова опасно, ами защото имат склонността да се надценяват. В подобни случаи това, което им изиграва лоша шега е именно прекалено голямото самочувствие.

Общо казано страхът не е нещо лошо, напротив, може да се окаже изключително здравословно нещо за средностатистическия самоуверен човек. С паниката обаче нещата не стоят така. Ако сте от хората, страдащи от панически атаки, хвърлете поглед към тази статия: http://lechenie.bg/10-nachina-za-ovladyavane-na-pristapite-na-panika/. Тя ще ви е от помощ да се научите как лесно да се справите с неприятните пристъпи на паника и да имате възможност да живеете по-пълноценно и по-щастливо.

Защо страхът се оказва полезен, а паниката опасна за здравето
4.5 (90.43%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2015 23:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи