Защо стресът ни пречи да планираме

Мария
Написана от Мария август 8, 2018 20:35

Защо стресът ни пречи да планираме

Акценти:

  • Самоконтрол - готовност
  • Отхвърляне - планиране
  • Енергия - умствена

Свързани:

Стресът неблагоприятно влияе на много страни на човешкия живот. Сред общоизвестните признаци на нарушение на душевното равновесие, се появи нова точка – нежелание за планиране.

Как стресът е свързан с планирането и какво може да ни върне способността да мислим за бъдещето?

Идва края на седмицата, а вие сте уморени умствено и физически. Шефът ви моли да поработите през почивните дни, колегите се отклоняват от изпълнението на служебните задължения.

Отгоре на всичко у дома партньорът недоволства от вечната ви заетост. И изведнъж си спомняте, че до набелязаното пътуване ви остава месец, а вие не сте запазили билети, не си спомняте какви забележителности сте искали да посетите. И все още не сте говорили с шефа за това.

Обмисляте да се вземете с ръце, но мисълта за необходимост да помислим за отпуск предизвиква отхвърляне.

 Защо се случва така? Защото това е трудно, когато напрежението в живота нараства?

Способността и готовността ни да правим планове страда от недостига на самоконтрола, който се дължи на стреса. Това ни дава повод за допълнителна борба с напрежението, което не пречи да се контролираме и да вземаме важните решения за бъдещето.

Връзката между планирането и самоконтрола

Планирането – това е способност, която отличава човека от всички останали животни. За разлика от другите биологични видове, които се ръководят от инстинктите и живеят в настоящето, Хората могат да мислят за бъдещите събития и да ги предвидят, като гъвкаво адаптират мислите и действията за дългосрочни цели.

Способността за прогнозиране на бъдещето позволява да използваме самоконтрола, за да отлагаме вземането на решения с надеждата по-късно да получим по-голямо възнаграждение.

Изучаването на реакциите за отложеното възнаграждение при децата показва, че тези от тях, които по-добро се съпротивляват на желанията да получат наградата незабавно, станали по-успешни в зряла възраст професионално и социално.

Също има доказателства, че в държавите с по-силна икономика хората предпочитат да не получат бъдещото възнаграждение веднага.

Тези 2 способности работят в тандем. Тези видове умствени дейности предполагат не само обмисляне на бъдещето, но и необходимост от вземане на текущи решения, които ще доведат до по-добър, по-желан изход и позволяват избягване на възможните препятствия по пътя.

Те изискват определени умствени усилия.

Тази активна когнитивна дейност използва ограничени ресурси, затова невинаги ни се получава да се занимаваме с нея.

Ако пък ресурсите вече са ангажирани за по-сериозни задачи, например, стресови ситуации в работата, може да възникне нежелание да мислим з бъдещето.

Стресът, изтощавайки ни, отнема когнитивни ресурси, необходими за планиране.

Способността за самоконтрол се отличава при различните хора и в различните ситуации, затова учените провеждат няколко изследвания с цел да изучат връзката самоконтрол-планиране.

А също и за да разберат какво се случва, когато умореният човек усеща недостиг на контрол.

Те предложили следните хипотези:

  • Хората с висок самоконтрол планират повече;
  • Умореното състояние и изчерпаните сили понижават тази склонност;

Резултати и изводи

Планирането е разходна умствена задача, за която се използват ресурси, свързани с други изпълнителски функции, сред които самоконтрол и вземане на решения.

Ако тези ресурси са били изтощени по време на предходни задачи, изискващи значителни усилия и концентрация на внимание, то планирането може да предизвика отхвърляне на дълбоко ниво. Това е свързано с факта, че изисква умствена енергия, която човек може да изразходва.

Защо стресът ни пречи да планираме
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 8, 2018 20:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи