Защо стюардесите се разболяват по-често от рак

Мария
Написана от Мария юни 26, 2018 18:20

Защо стюардесите се разболяват по-често от рак

Акценти:

  • Рак на гърдата - меланом
  • Метаболизъм - клетъчен
  • Стюардеси - рисков фактор

Свързани:

Стюардесите с 50% по-често страдат от рак на гърдата и 2 пъти по-често от меланом в сравнение с останалите жени

Мъжете стюарди също са с по-висок риск от ракови заболявания, като сред причините са въздействие на йонизиращо лъчение и ненормиран работен график.

Изследователите отбелязват, че и пасажерите са изложени на същите рискове.

Учени от Харвардския университет установяват, че стюарди и стюардеси страдат по-често от всички видове рак – на млечната жлеза, на матката, на щитовидната жлеза, на стомашно-чревния тракт.

Заключенията са въз основа на анализ на данните за повече от 5300 стюарди и стюардеси от различни американски авиокомпании.

Сравнението било направено с данните на 2700 души с аналогични нива на доходите и ниво на образование, но друга професия.

Оказва се, че стюардесите с 50% по-често страдат от рак на млечната жлеза, 2 пъти по-често от меланом и 4 пъти по-често от немеланомен рак на кожата.

Особено плашещи са тези резултати на фона на сравнително здравословния начин на живот, към който се придържали доброволците – не пушели и не страдали от затлъстяване.

Авторите на изследването също установили връзка между всеки 5-годишен период на работа на длъжност „стюардеса” и увеличаване на риска от немеланомен рак на рак на кожата.

Но с продължителността на стажа рискът от рак на щитовидната жлеза и от меланом не се увеличава.

Оказва влияние обаче на вероятността от възникване на рак на гърдата при нераждали жени, както и при такива с 3 и повече деца.

Липсата на деца е известен рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза, но е изненадващо, че работата в самолет повишава риска от рак и при жени с 3 и повече деца.

Сред факторите, повишаващи риска от развитие на рак на млечната жлеза при многодетни майки, са нарушения на циркадните ритми, заради ненормиран режим не само на работа, но и у дома.

На този фон имунитетът отслабва, нарушава се клетъчния метаболизъм, което води в крайна сметка до неспособност на организма да потиска растежа на тумори.

При силния пол – стюардите, меланом възниквал с 50% по-често, отколкото при мъжете, заети в други сфери на дейност.

Други видове рак на кожата при тях се наблюдавали с 10% по-често

Стюарди и стюардеси са недостатъчно добре проучена професионална група, учените знаят малко за тяхното здраве.

Но е ясно, че те, както и пилотите на самолети, са подложени на космическа радиация.

Настоящият труд на учените от Харвард е едно от най-големите и пълни изследвания за разпространението на онкологични заболявания сред екипажите на самолетите.

Основната причина за това рязко повишаване на нивото на заболеваемостта е въздействие на йонизиращо лъчение. Екипажът се излага на него на голяма надморска височина.

Известно е, че космическата радиация е изключително вредна за ДНК и има значителен принос в развитието на рак на гърдата и немеланомен рак на кожата.
Според данни на Националния съвет по радиационна защита на САЩ, пилотите на самолетите получават най-високата доза радиация от всички хора, чиято работа свързана с подобен риск.

За тях и за представителите на други професии, които се подлагат на въздействие на радиация, съществуват правила и техники за безопасност, които позволяват да се минимизират рисковете.

Но проблемът е в извънредните работни часове и неспазване на задължителните почивки между полетите.

Защо стюардесите се разболяват по-често от рак
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария юни 26, 2018 18:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи