Защо свинското се смята за нечисто месо

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2015 12:10

Защо свинското се смята за нечисто месо

Акценти:

  • Свинско месо - мастни киселини
  • Месна храна - деградация на човечеството
  • Месо - разгаря страстите

Свързани:

В различните световни култури употребата на това месо е била забранена. Днес обаче диетолозите твърдят, че свинското е по-полезно от говеждото, а Световната здравна организация го определя за канцерогенно. Има ли смисъл да се притесняваме?

Забрани за ядене на свинско в световните религии

Юдейство и християнство – при евреите отвращението към свинското било толкова силно, че те дори наричали прасето „давар ахер“, което в превод означава – „друго нещо“, тоест по-добре да няма название.

В християнството и юдейството като цяло и по-точно в Петокнижието на Мойсей – част от Стария Завет, животните се делят на „чисти“ и „нечисти“, и се изброяват физически признаци, по които могат да се различат.

Разрешава се яденето на месо от преживни животни и имат раздвоени копита, тоест чифтокопитни, а свинското не попада в тази категория.

Ислям – по отношение на храненето тази световна религия е близка до християнството. Мюсюлманите се ръководят при избора си на храна от Корана и от Сунната, като у нас се използва названието Сюннет.

Тези книги също забраняват свинското, както и това от животни, които са умрели от естествена смърт или са убити от хищници. Това е „харам“ – грях.

Индуизъм – известните индийски Веди, от които произхожда и аюрведа лечението, казват, че от момента, когато хората са започнали да употребяват месо за храна, основно свинско, започнала и деградацията на човечеството – появява се злобата, агресията, ненавистта един към друг.

С какво всъщност са били свързани забраните?

Свинското месо било развъдник на инфекциите. Религиозните забрани са обусловени както от рационални, така и от ирационални причини.

Отвращението от свинското се обяснява с това, че тези животни са нечистоплътни – те често ядат собствените си изпражнения, хранят се с мърша, поради тази причина в тяхното месо и мазнини се натрупва мъртвешка отрова, която е опасна за човека.

Употребата на говеждо, например, не е забранена в религията категорично, освен в индуизма, но все още се препоръчва да се яде възможно най-малко месо. Това предупреждение било свързано с горещия климат – в месото, сланината, млякото бързо се размножават бактерии.

Сред палестинците дори съществувало убеждението, че в свинското месо се съхранява проказа. По-късно станало известно, че това било просто инструмент, за да се предпазят хората от опасността да се заразят с други инфекциозни заболявания.

След като веднъж се разболявали от яденето на месо, те просто се отказали от него, и този опит е записан в свещените книги още в древността.

Следва да се подчертае, че много заболявания, предизвикани от бактерии и паразити, съдържащи се в свинското, и до ден днешен са неизлечими или много трудно излечими – японски енцефалит-Б, трихинелоза, свински солитер, вариола, епидемичен грип, холера, бруцелоза, туберкулоза, свински еризипел.

Животинската храна от гледна точка на почти всяка религия е тежка, тъй като води до „натежаване“ на духа и разгаря страстите. Поради тази причина и монасите, които водят аскетичен начин на живот и ядат само растителна храна. Вярващите са по-свободни, но са ограничени от поста.

Съвременната медицина – за свинското

Днес отношение към свинското е съвсем различно – лекарите твърдят, че то е много по-безопасно, отколкото всяко друго червено месо. Свинското е по-мазно от говеждото и агнешкото, но съставът му е по-малко вреден за кръвоносните съдове.

Освен това съотношението на наситените, мононаситените и полиненаситените мастни киселини са много близки до идеалното за човешкия организъм – 3:4:1, а идеалното трябва да бъде – 3:6:1.

Защо свинското се смята за нечисто месо
4.5 (90.91%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2015 12:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи