Защо тийнейджърът задължително трябва да воюва с родителите

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 16:34

Защо тийнейджърът задължително трябва да воюва с родителите

Акценти:

  • Тиийнейджърски бунт - важен
  • Родители - успешни
  • Зависимост - юношество

Свързани:

Майките и татковците трябва да си поставят отлична оценка като родители, ако детето им си позволява да протестира и да върви против тяхната воля. Какво се случва все пак, ако това не стане? Ще ви разкажем с няколко примера.

Тийнейджърският бунт е най-важният в живота на подрастващия период, когато той осъзнава своето Аз, своите потребности, правото си на лична територия и започва да реализира тези права и да отвоюва от възрастните свое пространство, установявайки собствени закони в отношенията, често чрез конфликт, демонстрирайки агресивно, дразнещо поведение.

При някои обстоятелства, описани по-долу, например при много жестоки родители, при силна зависимост, при вменена вина или безусловна любов и лоялност към някой от родителите, тийнейджърът не преживява юношеския бунт, а това означава, че не влиза във зрялата възраст навреме и съответно изостава в развитието си.

И се превръща в инфантилен възраст, който не умее да защитава собственото си мнение, да постига целите си, често става жертва на измама или манипулации, не знае какъв иска да стане, с кого иска да бъде, и продължава да живее в съответствие със заповедите на родителите си.

Такива възрастни, но всъщност деца избират университета, който харесват техните родители, и съответно придобиват професията, която е необходима на тяхното семейство, например – Добре е да имаме доктор в семейството, за да ни лекува, когато се разболеем.

Те могат да не живеят собствения си живот, а да реализират амбициите на родителите си много дълго, и до 30 години, и до 40, и по-нататък, изпитвайки постоянни страдания, заради невъзможността наравно да взаимодействат със света.

Докато не забележат, че техните дълбоки истински потребности не се удовлетворяват. Това често се случва в кризата на 30-те, която различават някои психолози – кризата на смисъла на живота или кризата на 40-те – вече на средната възраст.

Тийнейджърски бунт на 30-40 години

Първо е добре да кажем, че е по-добре човек да изживее юношеския бунт късно, отколкото никога. Как изглежда този период в зряла възраст? Също както и в годините на юношеството.

Много гняв, избухливост и грубост спрямо остарелите вече родители. Отвоюване на собствено пространство, на своя физическа и психологическа територия.

Желание за потискане на волята на родителите със собствената воля, настояването на своето, морална победа над тях каквото и да стане.

Включително и външни признаци – младежки прически с боядисване на косата с кисели тонове, радикален маниер на обличане, километричен маникюр, татуировки, пиърсинг и прочие проявления на независимостта характерни за тийнейджърите.

Анна на 31 години, е направила прическа с розови кичури, няколко обеци в едното ухо и синьо червена татуировка с изобразен супергерой.

Прилича на героиня от комикс, липсват и само червените ботуши и наметалото. Не е обвързана с мъж, а живее с майка си и старата си сестра.

В последно време много се дразни на майка си, която вече е на 70 години и дори я нагрубява. Анна не е преживяла тийнейджърски бунт.

Когато била на 14-17 години не се разхождала свободно по улиците, а трябвало да си стои у дома, да помага на майка си в домакинството и да си грижи за болния си баща.

Тя не обикаляла и защото виждала как майка ѝ се карала на голямата ѝ сестра за разходките с връстниците, за юношеските любовни връзки и за секса по време на бурния период.

Анна не искала майка ѝ да ѝ говори толкова лоши думи, както на сестра ѝ. Ограничавала своите възрастови потребности, но не могла да изрази протеста си, за да не обиди майка си.

Защо тийнейджърът задължително трябва да воюва с родителите
4.5 (89.85%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 12, 2016 16:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи