Защо тийнейджърите винаги преминават през криза? Кой е виновен?

Мария
Написана от Мария септември 19, 2015 23:29

Защо тийнейджърите винаги преминават през криза? Кой е виновен?

Акценти:

  • Юношество - криза
  • Взаимоотношения - проблеми
  • Преминаване през криза

Свързани:

Как да помогнем на тийнейджъра да преодолее тази криза?

„Криза на подрастващата възраст“, „преходна възраст“, „трудна възраст“ – именно така често се нарича периода на пубертета.

Това действително не е лесен период от живота на човека, когато детството вече завършва, а до зряла възраст той продължава да расте и расте.

В този период според много родители с детето се случва нещо непонятно, неговото настроение става непостоянно, а поведението му агресивно и рязко.

Какво да правят родителите, за да помогнат на детето правилно да премине през този важен временен етап от живота?

Често нежеланите промени в поведението на детето предизвикват негативна реакция у родителите и съответно способите за борба с „лошото“ поведение, налагат се наказания, от обикновени забележки до лишаване от определени свободи и дори до физическо насилие.

Но такива мерки никога не дават положителен резултат, още повече че детето може да стане съвсем неуправляемо.

Типове отношения на подрастващите и родителите

Емоционално отхвърляне – този тип отношения възникват между децата и родителите, когато възрастният, не успявайки да приеме промените в собственото си дете, започва да изпитва неосъзната неприязън към него.

Но вътрешният контрол и определянето на рамки не позволява на родителя да се откаже от външното проявление на грижа и затова безразличието към вътрешните проблеми на детето се маскират с помощта на прекомерния контрол и загриженост, които вече не са необходими на порасналото дете.

Емоционално снизхождение – когато детето е в центъра на живота на семейството, в юношеска възраст родителите с всички сили се опитват да предпазят рожбата си от лошото влияние на връстниците му.

Такова дете може да се реализира само вътре в семейството, където негласно признават неговата изключителност, но навярно при него ще възникнат проблеми с общуването.

Авторитарен контрол – родителите, предполагащи, че възпитанието на детето, е делото на целия им живот, често до прибягват до практика със забраните и манипулирането на детето.

В резултат се получава парадокс, при който подчинилото се дете впоследствие не може да взема самостоятелни решения, което влече след себе си ниска самооценка или пък в някои случаи социално неприемливи форми на поведение на детето.

Негласна ненамеса – при такъв тип взаимоотношения, възрастните често се ръководят от собственото си настроение, отколкото от някакви принципи или норми.

В този случай нивото на контрол над детето е отслабено и то е оставено на самотек и то се влияе главно от избора на компания и от решенията, които само взема.

Причини за възникване на затруднения

Откъде се появяват трудностите при общуване с детето? Виновна е самата природа. Периодът на юношеството се ознаменува с хормонален взрив, който обуславя измененията на поведението на едва вчера послушното дете.

Подрастващият започва толкова да се променя, че не познава самия себе си. Той се сблъсква и с първите си сексуални желания, с които му е трудно да се справи, поради липсата на какъвто и да било опит и затова не знае как да се контролира.

Освен това ускореният физиологичен растеж предполага и бързо уморяване, което може негативно да се отрази на учебния процес и поради интересът му към образованието да се понижи.

На мястото на този интерес се появява желанието за научаване изграждането на отношения с противоположния пол и реализиране по друг начин.

Защо тийнейджърите винаги преминават през криза? Кой е виновен?
4.4 (88.97%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2015 23:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи