Защо традиционните играчки са по-полезни за децата от съвременните джаджи

Мария
Написана от Мария януари 4, 2016 20:43

Защо традиционните играчки са по-полезни за децата от съвременните джаджи

Акценти:

  • Реални хора - общуване
  • Традиционни играчки - полезни
  • Съвременни джаджи - опасни

Свързани:

Неотдавна в САЩ беше проведено интересно изследване, в рамките на което било установено, че традиционните детски играчки като кукли, колички, пъзели, много по-добре развиват умствената активност на децата, отколкото електронните джаджи. Защо се случва така?

Детските нетбуци, смартфони и таблети със специални програми са позиционират на пазара като играчки, подобряващи речевите навици в ранна възраст.

На пръв поглед с помощта на тези устройства детето по-бързо започва да разговаря и да общува с околните хора.

Но неотдавнашни мащабни изследвания поставиха под съмнение твърденията на производителите на тези джаджи и на разработчиците на съответните програми.

В частност, специалистите изразили съмнение, че при използване на електронни устройства детето в пълна степен е въвлечено в процеса на комуникация с родители и близки хора.

Интересно изследване

Компютърните програми би трябвало да развиват много по-добре комуникативните навици у детето, тъй като са предназначени именно затова.

Но, както показало изследването, това не е така. Оказва се, че когато детето е заето с компютъра, смартфона или таблета, то по-малко произнася звуци, по-малко общува с околните хора. Цялото негово внимание е насочено към екрана, където това се случва.

Професорът от Университета на Северна Аризона Анна Соса отбелязва, че този неочакван резултат от изследването, е по-скоро свързан с това, че при използването на електронни устройства родителите по-малко общуват със своите деца.

Последните са толкова ангажирани с програмата, че общуването с родителите минава на заден план, обобщава професорът.

Заключението на учените

Изследванията показват, че когато детето използва електронните играчки, то родителите му казват около 40 думи. Ако пък детето играе с традиционни играчки, например с колички, пъзели, дървени блокчета, то родителите му за минута произнасят средно по 67 думи.

Освен това при използване на електронни устройства от децата родителите произнасят по-малко думи, които са непосредствено свързани с играчката.

Съвсем различна е картината, когато детето е заето с игра на традиционни играчки. В такива случаи всяко дете може да чуе фрази от рода „Погледни към това червено конче!“, „Каква голяма полицейска кола имаш!“, „Красива кукла“ и т.н. Така, езиковите навици на детето ще се развиват по-бързо.

Следва да се отбележи, че подобни изследвания са проведени за първи път, и учените планират да ги проведат впоследствие в различни държави.

В частност, планира се установяването по какъв начин електронните устройства влияят на умственото развитие на децата в различните култури и традиции във възпитанието.

Принципно специалистите смятат, че на децата по-добре да им дават традиционните играчки. Това са, както бе посочено по-горе, пъзели, кукли, колички и дори обикновените дървени фигури.

Със света на електронните джаджи е по-добре да запознаем детето колкото се може по-късно. Имайте предвид, че общуването с реални хора винаги е по-ефективно, отколкото взаимодействието с технологиите.

Дори психолозите алармират, че в съвременните развити общества преобладават самотните хора, тъй като предпочитат да общуват през социалните мрежи и по другите канали за комуникация, отколкото да се срещнат на живо със своите приятели и познати.

А това се превръща във все по-сериозен проблем, тъй като  прогнозите на футуролозите сочат, че в близко в бъдеще професиите, които изискват извършването на елементарни операции ще изчезнат и ще се ценят много високо хората, които имат много добри социални умения.

Защо традиционните играчки са по-полезни за децата от съвременните джаджи
4.5 (90%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 4, 2016 20:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи