Защо трябва да консумираме мазнини

Калина
Написана от Калина февруари 5, 2015 22:15

Защо трябва да консумираме мазнини

Акценти:

  • Какви видове са мазнините? Защо ни трябват мазнини? Кои са полезните мазнини?

Свързани:

Хората, които не са си изградили хранителни навици, често пропускат някои много важни полезни вещества в своята диета.

Някои изобщо не консумират млечни продукти, месо и риба и оттам организмът им не получава нужния му протеин.

Други пък са отказали въглехидратите, не консумират закуски, сладко, тестени храни, хляб и т.н., като по този начин те изтощават тялото си, защото без енергия просто няма как.

Има и трета тенденция, която за жалост напоследък е все по-често срещано явление заради вманиачаването към дадена модна тенденция и липсата на информация.

Говорим за хората, които не консумират никакви мазнини, били те полезни или вредни. Тази тенденция най-често се наблюдава при подрастващите между 16 и 20 години.

Откакто фитнесът и бодибилдингът се наложиха като нещо задължително за всеки, откакто да имаш 45-сантиметрова ръка е нужно, за да бъдеш приет, и откакто ако не си с перфектно орелефени коремни мускули, си аутсайдер, оттогава се появи и манията за нездравословен релеф.

Какво е нездравословен релеф? Състояние, в което процентът съдържание на телесни мазнини в организма ни е твърде нисък, по-нисък от нуждите на нашето тяло (те се определят от тегло, височина и странични фактори като заболявания, начин на живот и т.н.).

Тогава тялото ни изпада в глад, който го шокира и най-честият резултат от тези нездравословни диети е увредено здраве, а прилагащите лишаващата от мазнини диета, рядко постигат бленуваните резултати, просто защото тялото им е поставено под шок.

И въпреки храната, която даваме на нашето тяло, някои хормони са с променен ефект, а други жизнени процеси се развиват по по-различен начин и тялото се запасява обилно с мазнини, защото мозъкът му казва, че приближава голям глад.

Щом в природата съществуват мазнини, белтъчини и въглехидрати, значи нашето тяло има нужда от мазнини, белтъчини и въглехидрати! Питайте който и да е по-напреднал спортист, той ще ви потвърди!

А ето и някои от главните причини, поради които е строго задължително да се консумират мазнини, освен ако не искате да сте уязвими към една много богата гама от заболявания, инфекции и т.н.

  1. Енергия

Мазнините, при своето разграждане, дават енергия, която ни е нужна за абсолютно всяко действие в нашия живот. Протеините и въглехидратите съдържат по 4 калории на грам или иначе казано 1 грам протеин и 1 грам въглехидрат правят 8 калории, а 1 грам мазнинини съдържа 9 калории.

Тоест, протеините и въглехидратите са храни, които ще ни трябват в по-задълбочен аспект при използване на потенциала на нашето тяло (паническа ситуация, взимане на тежък норматив и т.н.), но не са подходящи за захранване на организма с енергия!

  1. Органите се нуждаят от възглавница

Манзините са разположени около всеки орган в нашето тяло, обграждайки го. Дори и сърцето, което е мускул, който не спира да работи цял живот, е цялото обградено от мазнини.

Причината за това е, че мазнините препдазват нашите органи от наранявания и им помагат да стоят на правилното място в човешкия организъм.

  1. Клетъчна структура

Мазнините са част от всяка клетка, обграждаща тялото ви. Без значение дали е косата, очите или кожата ви, мазнините влизат в състава на мембраната, която предпазва изброените органи и, без мазнини, тази мембрана не може да функционира пълноценно.

  1. Имунна функция

Без добри мазнини в храната ви, имунитетът ви несъмнено ще спадне и тялото става податливо на чужди агенти като бактериални вируси и инфекции.

  1. Транспорт на хранителните вещества

Витамин А, Е, К и D са мастноразтворими витамини. Следователно колкото от тях да приемете, ако искате дори и по килограм на хранене, ако храните, които консумирате не са богати на мазнини (зехтин, олио, омега-3, омега-6, ядки, мазни риби и т.н.) тези витамини няма да бъдат усвоени.

Защо трябва да консумираме мазнини
4.6 (91.38%) 65 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 5, 2015 22:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи