Защо трябва да прегръщаме децата колкото се може по-често

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 18:56

Защо трябва да прегръщаме децата колкото се може по-често

Имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, 8 за поддържане на добро здраве и по 20 за личностно израстване. Това е реплика на американския психотерапевт Вирджиния Сатир. Съвременните учени могат да назоват минимум 7 медицински причини, поради които сме длъжни точно сега да започнем да изпълняваме тези нормативи по отношение на детето. Още повече, че 21 януари е Международен ден на прегръдките.
1. Повече близост
Най-очевидният ефект от прегръдките е психологическият. Те помагат на деца и родители да почувстват емоционална и психологическа връзка, взаимна подкрепа. Учените смятат, че тези ефекти се дължат на хормона на любовта и доверието – окситоцин.
Редовно укрепване на отношенията с помощта на прегръдките имат нужда не само децата. Не забравяйте за любимите, родители, близки роднини и добри приятели.
2. Справяне със стреса
През 1997 г. учените, наблюдавайки лабораторните мишки, стигат до интересен извод. Мишките майки, които прилежно се грижили за мишлетата, имали по-устойчиво н стрес потомство. По подобен начин работят всякакви видове тактилни контакти, включително и прегръдките.
Умението за справяне с нервните сътресения е важен навик за съвременния човек. Хроничният стрес повишава риска от затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, депресия и наркомания. Искате да защитите детето? Просто го прегърнете, точно сега. Правете това редовно.
Още едно поредно наблюдение: за подобряване на реакциите на потомството на стрес помага, дори галенето на бременни мишки. Така че ползата от прегръдките и нежните докосвания до появата на детето на бял свят също може да се смята за полезно.
3. Спрете истерията
Малките деца капризничат не от лош характер, а просто не могат да контролират емоциите си. Най-малкото в такива моменти детето се нуждае от вашите наставления. Детето има нужда от помощ, то се опитва да привлече внимание.
Съществуват различни начини бързо и без излишни нерви да прекратите детската истерия. Един от тях са прегръдките. Родителите трябва да запазят спокойствие, всячески да покажат на детето, че го разбират и подкрепят.
Подобно поведение на възрастен е конструктивно и правилно. Така няма да поощрявате емоционалните истерии на детето и ще го спасите от емоционална буря. Когато тя утихне, в спокойна обстановка можете да се заемете с наставления.
4. Подпомагане на умственото развитие на детето
Много любители на развиващите се играчки са добре запознати с такива словосъчетания като „тактилна стимулация“, „фина моторика на дланите“ и „развитие на познавателните способности“.
По време на игра с малки предмети рецепторите на дланите изпращат сигнали на главния мозък, което спомага за съзряване на нервната система и за развитие на мисленето. Прегръдките са като стимулация на тактилните рецептори, плюс – положителни емоции.
Научно доказано е, че огромното значение във формирането на личността и интелекта има родителската ласка. Редовните прегръдки са неизменна част от тази емоционална връзка.
5. Помагате на детето да расте
Децата, които растат в условия на дефицит на емоционални връзки, средно са с по-нисък ръст, тегло, обиколка на главата и на гръдния кош. За да обозначат изоставането в ръста, заради липсата на грижа и внимание, е бил измислен специален термин – психоемоционална недоразвитост. Предполага се, че възниква, вследствие на хормонални нарушения.
Изненадващото е, че такива деца растат по-бавно, дори и да се хранят пълноценно.

Защо трябва да прегръщаме децата колкото се може по-често
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 18:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи