Защо трябва да слушаме сърцето си, а не ума си?

Диана
Написана от Диана март 13, 2016 22:51

Защо трябва да слушаме сърцето си, а не ума си?

Всеизвестен факт е, че хората ни е страх да правим това, което искаме.

Винаги търсим логичното обяснение преди да предприемем нещо, винаги мислим по разни въпроси, винаги се чудим кое е правилното и кое не е. Никога не знаем сърцето си ли да послушаме или ума си, защото често двете ни дърпат в абсолютно противоположни посоки.

И в повечето случаи, най-вероятно, прекарали няколко безсънни нощи в размисли и съветвали се с всичките ни приятели или дори писали в онлайн форуми, решаваме да послушаме логиката си.

Но правилна ли е тази наша техника?

Според проведено проучване в болниците, преди да починат хората винаги говорели и разказвали за всичко, което са искали да направят в миналото си, но никога не са събрали смелостта да направят. И са съжалявали за това.

Защо хората слушат ума си?

Хората винаги се стремим да направим това, което е най-логично в дадена ситуация.

Опитваме се да предвидим какво ще се случи с определено нещо и следователно да измислим как най-подходящо да реагираме на момента, да измислим как да сме по-подготвени, ако еди-какво си евентуално се случи. А ако не се случи, то как да сме по-подготвени за другото нещо, което би могло да се случи.

Така можем да прекараме часове в обмисляне и задаване на въпроси и търсенето на техните отговори, но всъщност, можем ли да гадаем наистина за бъдещето? Можем ли да търсим причините за дадена ситуация и да очакваме да намерим адекватни такива винаги?

„Ако вали, какъв е смисълът да питаме защо вали?“.

Да, мисленето несъмнено е част от живота ни и трябва да си остане такава, но всъщност хиляди проучвания показват, че ако целим щастие мисленето не е това, което ще ни помогне да го постигнем, а действията.

Дори Хемингуей е казал, че щастието най-рядко се намира между умните хора.

Защото умните хора търсят логиката във всичко. Търсят логиката там, където я няма.

Умните хора разбират, че живеят в общество и няма как да правят всичко, каквото им хрумне.

Умните хора разбират, че от дадена ситуация има много изходи и се опитват да намерят най-правилния.

Но също така, докато се опитват да го намерят, бъркат страшно много пъти и си навличат все повече нещастия.

Защо хората не трябва да слушат ума си?

Защото никога не можем да сме сигурни в каквото и да е. Никога не можем да сме убедени, че нещо е истина, просто защото ние, от нашата гледна точка го виждаме сякаш е истина.

И търсейки най-логичния, най-правилния път е много вероятно да се изгубим, защото не винаги логиката ни е така безпогрешна, както си я представяме.

Всъщност тя много често ни спира да постигнем това, което искаме, защото, видите ли, „няма смисъл да се опитвам да правя еди-какво си, защото знам, че ще стане еди-какво си“. Това не би се случило ако хората слушахме сърцето си.

Щяхме да действаме, дори когато ни е страх от провал. Щяхме да рискуваме, защото щяхме да знаем, че можем да спечелим, а не сами да убеждаваме себе си, че няма смисъл, защото сме сигурни, че по пътя на логиката сме предвидили сигурния край.

И защото трябва да помним, че ако следваме сърцето си, можем да загубим, но можем и да спечелим. А докато следваме ума си, който ни убеждава, че няма смисъл, сами убиваме шанса си да спечелим и просто наистина губим.

Защо трябва да слушаме сърцето си, а не ума си?
4.5 (90.34%) 58 глас[а]

Диана
Написана от Диана март 13, 2016 22:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи