Защо трябва да спрем да отлагаме?

Диана
Написана от Диана март 26, 2016 20:34

Защо трябва да спрем да отлагаме?

Отлагането е част от всекидневието ни в много по-висша степен, отколкото сме склонни да си представим. Хората отлагаме какви ли не неща непрекъснато под различни претексти – било то излизане със стар, отдавна забравен, приятел, за който все не намираме време или пък за някой доклад, който шефът ни изисква, но все мързелът надделява над нас и предпочитаме да вземем купичката със сладолед и да се разположим удобно на дивана пред телевизора, пред това да седнем за два часа пред компютъра и да прекараме вечерта си, вторачени в екрана.

Независимо обаче какво отлагаме, ние така и така все някога трябва или да го свършим или да се откажем от идеята да го вършим, като цяло.

Но всъщност точно това отлагане, без значение благодарение на какво и поради какви причини е възникнало то, ни пречи страшно много да се насладим пълноценно на живота си и да постигнем нещата, които можем и искаме да постигнем.

Защо няма смисъл от отлагането?

Защото колкото повече отлагаме да направим нещо, толкова по-трудно ни става да го направим.

Колкото повече мислим за дадено нещо, толкова повече въпроси, на които няма как да намерим отговора сами към настоящия момент, започваме да си задаваме.

И така губим времето си, търсейки смисъла, там където го няма. Губим времето си, опитвайки се да си отговорим на нещо, на което практически можем да правим само предположения.

А в това няма абсолютно никакъв смисъл, защото само затормозяваме главата си с въпроси, на които така и така няма как да разберем отговора, докато го правим.

Единственият начин, най-вероятно, да го разберем е да действаме – а именно да действаме по това, което ни интересува, не да го отлагаме.

Защото отлагането е чисто и просто забавяне. Обвързани в мислите си, ние сами забавяме живота си и си пречим следователно да го живеем.

Защо отлагаме?

Въпреки че, що се отнася до някои ежедневни ситуации отлагането може да е чисто и просто в следствие на прекалено голяма доза мързел, то отлагането може да бъде причинено и от страх.

Особено ако е отлагане на разговор или нещо подобно, което може да промени и трансформира коренно живота ни.

Защо хората ни е страх да действаме?

Защото ни е страх от промяната.

Хората сме свикнали да живеем в така наречената си „комфортна зона“, която всъщност в повечето случаи съвсем не е близко до комфорта, но ни е удобна. Защото дори и да живеем по неприятен начин, дори и да не ни харесва как прекарваме дните си, този начин и последствията от него са ни познати.

И знаем, че сме ги преживели и сме преминали и преминаваме дори в дадения момент през тях, затова предпочитаме да продължаваме да преминаваме, вместо да се впуснем с главата напред в нещо ново, което не знаем как ще ни се отрази.

А истината е, че най-вероятно ще ни се отрази добре.

Но любовта към статуквото може да се окаже страшна пречка за нашето собствено развитие и експанзия. Защото именно любовта към статуквото, дори и то да не го бива, се свързва с отлагането. А отлагането от своя страна – с еднообразие.

За да спрем да отлагаме важни неща, които могат да променят бъдещето ни, трябва да спре да ни е страх от промяната. Защото всички, честно казано, на едно подсъзнателно ниво я искаме – защото сме устроени да търсим нещо различно, нещо повече.

Но е важно да помним, че „за да имаме нещо, което никога не сме имали, трябва и да започнем да правим неща, които никога не сме правили“.

Защо трябва да спрем да отлагаме?
4.5 (90.53%) 38 глас[а]

Диана
Написана от Диана март 26, 2016 20:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи