Защо трябва да спрете да си водите списък със задачи

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2016 23:15

Защо трябва да спрете да си водите списък със задачи

Акценти:

  • Списъци със задачи - безполезни
  • Приложение - ненужно
  • Мотивация - интереси

Свързани:

Какво трябва да правите през работни дни? Какви са плановете ви? Навярно повечето от нас имат списък със задачи, който си водите на тефтер или на в приложение на смартфона. Но с настоящата статия ще се обявим против тези списъци.

Буквално на всеки ден се появява ново приложение за водене на списък със задачи. Сред тях има и доста странни, но помагат ли ви в действителност?

Или каквото и ново приложение да сте използвали, така и не успели да доведете до край този to-do списък? Проблемът не е във вас, а самите списъци със задачи.

Безобиден инструмент, имащ за цел да облекчи живота ви, всъщност ви потиска и ето защо:

• Списъкът със задачи ни дава илюзия за прогрес;
• Създава илюзия за изпълнен дълг;
• Кара ви да изпитвате вина, защо не сте изпълнили набелязаните задачи;
• Изпитвате вина защо се бавите с изпълнението на някакви задачи;
• Принуждава ви да се чувствате виновни, защото не правите нещата, които изобщо не желаете да правите при никакви обстоятелства;
• Заради списъка със задачи си поставяте невярно приоритети;
• Списъкът със задачи е загуба на време. Помислете си колко неща бихте могли да свършите вместо безкрайно да коригирате задачи в to-do листа.
• Убива удоволствието от дейността, защото вие чувствате, че сте длъжни да направите всички вписани в него задачи, а не просто да пожелаете да ги направите.
• Не ви правят по-организирани;
• Лишават ви от спонтанност и възможност да се захванете с работа, която първоначално не сте планирали. Нека погледнем истината в очите – нима е възможно всичко да се планира.

Не са ви нужни списъци за действително значимите неща във вашия живот, вие така или иначе ще ги направите. А ако не, то вероятно имате сериозни проблеми, които първо трябва да решите и след това да се заемете с подбирането на свежо приложение за планиране.

Що се касае за неважните неща, то те ще натрупват безкрайно от един списък в друг, като огромна топка, която ще ви притиска ден след ден.

Този огромен списък ще виси над вас като гилотина, с всеки изминал ден ще става по-тежък и по-остър.

Натрупваме недовършената работа като боклук в килера – сякаш не ни достига място за съхранение на важните неща, но всъщност се е натрупало твърде много, което трябва да се изхвърли.

Ние казваме – ах, ако денонощието имаше 25 часа! 24 часа изобщо не стигат за всичко. Не ви достига не времето, а умението за поставяне на приоритети, умението за изключване на излишните задачи, да казвате „не“ на хората, да зачерквате неуспешните проекти и излишните дела.

Ето какво може да ви помогне:

Спрете да си правите списъци със задачи! Изхвърлете списъците точно сега! Сериозно. Това е страшно, но правилният избор често ни плаши.

Вие имате удивителен инструмент – вашият мозък. Ако, събуждайки се сутрин, вие не можете да съобразите и запомните 3-те важни неща, които трябва да направите днес, то е време да коригирате този недостатък.

И това не означава, че трябва да си инсталирате поредното приложение или да прочетете статия за продуктивност. Необходимо е да разберете, какво е важно за вас, какво ви мотивира и защо нещата, които вършите не са толкова интересни, че да желаете да ги правите.

Защо трябва да спрете да си водите списък със задачи
4.4 (88.72%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2016 23:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи