Защо трябва незабавно да спрете да използвате повторно пластмасови бутилки

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 22:47

Защо трябва незабавно да спрете да използвате повторно пластмасови бутилки

Акценти:

  • Бутилка - опасна
  • Бактерии - размножаване
  • Колекция - обновяване

Свързани:

Повторното използване на пластмасови бутилки е аналогично на облизване на седалката на обществена тоалетна. Количеството бактерии е горе-долу същото. И опасността от заразяване е също толкова висока.

Защо не трябва да се използват бутилките отново?

Екип от изследователи провел тестове и проверили група спортисти, и по-точно техните бутилки за вода. Учените искали да разберат колко чисти остават пластмасовите съдове, ако редовно се пълнят с вода.

Резултатът от теста бил шокиращ – на всеки квадратен сантиметър били открити не по-малко 300 000 образуващи колонии единици – КОЕ.

Това е показател за броя на образуващите колонии бактерии в 1 милилитър среда. Тези бактерии са способни към самовъзпроизводство.

За сравнение, на кучешка играчка се намират около 3000 КОЕ. Доста голяма разлика, не е ли така?
Ето още няколко довода в полза на това да не се използват пластмасови бутилки отново.

Как тогава да пием от бутилка?

Разбира се, не ви предлагаме да спрете да пиете вода. Но ви предлагаме да се замислите от какво пиете, а също и колко често миете бутилките. Тъй като всичко, което докосва устата ви, се заразява с бактерии.

Колкото по-малка е площта на съприкосновение на бутилката с вашата уста, толкова по-малки са възможностите на бактериите да се размножават.

Бутилките с развъртаща се капачка и със спортен биберон са най-подходящите за разпространение на бактерии и опасни за вас. Това означава, че такива съдове буквално бъкат от бактерии. И те могат да ни нанесат вреда.

Бутилката с тръбичка показала най-добър резултат. Този тип съдове значително намаляват шансовете бактериите да се размножават.

Но дори относително безопасната бутилка съдържа малко по-малко КОЕ, отколкото стоенето в обществена тоалетна. Така че всичко е доста неприятно.

Как да предпазите себе си?

Трябва да пием вода. Освен това повторното използване на бутилки – това е икономично и позволява да се погрижим за околната среда. Как да се предпазим?

• Избирайте бутилка с тръбичка. Ако такава няма, тогава поставете такава сами.
• Използвайте бутилката повторно, но само след като сте я измили с гореща вода и сте я дезинфекцирали.
• Ако се замислите за покупка на постоянна бутилка за вода, то за предпочитане са железните. Те са по-благоприятни за размножение на бактерии.

Продължавайте да пиете от любимата бутилка, но само че го правете умно. Може би, това изследване е добър повод да се отървете от старите съдове и да обновите колекцията. Вашето здраве ще ви бъде благодарно за това ваше решение.

Много хора обаче използват пластмасовите бутилки не само, за да пият вода по време на тренировка, но и за продължително съхранение на вода.

Тогава бактериите стават още повече, тъй като ако приемем, че когато тренираме водата остава в шишето за около час два, при продължително съхранение, може да остане и дни в шишето.

А всички знаем, че влагата и още повече водата създават прекрасни условия за размножение на бактерии.

Може би ще си кажете, че проблем не съществува, щом самите вие нямате проблеми със стомаха или пък разстройство.

Това е така, тъй като през настоящия вече есенен сезон температурите са по-ниски и размножението на бактериите не е толкова интензивно, колкото през лятото, и затова и проблеми на практика не възникват.

Защо трябва незабавно да спрете да използвате повторно пластмасови бутилки
4.4 (87.81%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 22:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи