Защо твърде продължителният работен ден е свързан с повишен риск от инсулт

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 14:51

Защо твърде продължителният работен ден е свързан с повишен риск от инсулт

Акценти:

  • Инсулт - нездравословно поведение
  • Продължителен работен ден - опасен
  • Механизми - причинно-следствени.

Свързани:

Когато човек, който работи твърде много, развие сериозно заболяване, например инсулт, се казва, че е прегорял в работата, и както показва ново изследване, това съответства на научните данни.

Разбира се човек не прегаря в буквалния смисъл, но прекомерно продължителният работен ден всъщност само увеличава неговите шансове за развитие на някои сърдечно-съдови заболявания.

Продължителността на работния ден е свързана с риск от развитие на инсулт и исхемична болест на сърцето

Интернет изданието на известно американско медицинско списание разказва за изследване, в което 55 и повече работни часове в седмицата се асоциират с по-висок – до 33% риск от развитие на инсулт и с по-скромен – 13% – от възникване на исхемична болест на сърцето, в сравнение с стандартните 35-40 работни часа седмично.

Това било едно от най-големите изследвания, които някога са били провеждани в тази област, тъй като в научната разработка участвали повече от 600 хиляди души.

Заключенията на учените са тревожни за хората, които работят много

Изследователите анализирали данни от 25 научноизследователски работи, в които участвали над 600 хиляди мъже и жени от Европа, САЩ и Австралия. Всички участници се намирали под наблюдение средно по 8.5 години.

Анализът показал, че при хората , които се трудят 55 и повече часа седмично, рискът от възникване на исхемична болест на сърцето бил с 13% по-висок в сравнение с тези, които се трудят на работното си място 35-40 часа седмично.

Тези асоциации били достоверни дори и след като били отчитани такива рискови фактори като възраст, пол и социално-икономически статус.

От анализа на данните от 17 изследвания с участието на почти 529 хиляди мъже и жени, чието здравословно състояние било наблюдавано средно по 7.2 години, се установило, че хората, които се трудели 55 или повече часа седмично, имали с 1.3 пъти повече висока вероятност от развитие на инсулт в сравнение с тези, които работели стандартно количество часове.

Тази асоциация оставала практически неизменна дори и след като учените взели под внимание нездравословното поведение като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и недостатъчна физическа активност, а също и стандартните фактори, за които е прието да се смята, че повишават риска от сърдечно-съдови патологии и включват високо кръвно налягане и високи нива на холестерола.

Важно е също така да се отбележи, че изследователите установили, че колкото по-продължителен е работния ден на човека, толкова по-големи индивидуалните му шансове за развитие на инсулт.

Например, в сравнение с хората, които работят стандартно количество часове, за тези, които работят от 41 до 48 часа рисковите от инсулт са повишени с 10%, а за тези, които прекарват на работното си място – от 49 до 54 часа седмично, вероятността от възникване на опасното състояние е с 27% повишена.

Макар и учените да смятат, че причинно-следствените механизми на тези взаимовръзки е необходимо да се проучат по-задълбочено, те все пак предполагат, че моделът на поведение, увеличаващ риска от влошаване на здравето, обхващащ липсата на физическа активност и високото ниво на употреба на алкохол, а също и повтарящите се инициирани реакции на стрес, могат още повече да увеличат шансовете от възникване на инсулт.

Но въпреки съществуващото законодателство за ограничаване на продължителността на работното време – до 40 часа седмично, много хора работят по-дълго, в повечето случаи принудени от тежката икономическа ситуация в страната и недостатъчните доходи за изхранването на семействата.

Защо твърде продължителният работен ден е свързан с повишен риск от инсулт
4.5 (89.09%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 14:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи