Защо в съвременните компании преуспяват психопати

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 10:49

Защо в съвременните компании преуспяват психопати

Акценти:

  • Психопати - отношение
  • Нарцисисти - подход на другите хора
  • Социална манипулация - лидери

Свързани:

Корпоративната култура на съвременните компании създава благоприятна среда за развитие на нова порода офисни чудовища. На тази порода служители са посветени най-новите книги.

Много от бизнес организациите днес работят по гъвкави и неясни правила – съвсем не е ясно кой за какво отговаря, разбираеми критерии за производителност отсъстват. Всичко това означава, че впечатлението на ръководителя често се оказва по-важно от настоящите показатели.

В сектора на услугите на сътрудниците им е много трудно да потвърдят личните си постижения, а на началниците да съберат обективни данни както положителни, така и отрицателни.

Това създава маса възможности за безжалостни и неадекватни хора. За всички останали способността да разпознават офисните хищници се превръща във важен работен навик.

В новата си книга „Офисна политика – как да преуспеете в света на лъжите, предателствата и мръсните приеми“ (Office Politics: How to Thrive in a World of Lying, Backstabbing and Dirty Tricks) клиничният психолог Оливър Джеймс описва 3 свързани поведенчески типа, събрани от него в „тъмната триада“.

Психопатите са крайно импулсивни търсачи на силни усещания, лишени от способността да съчувстват и да изпитват каквото и да е чувство за вина.

Предполага се, че представляват около 1% от цялото население, но много по-често се срещат в затворите и това, което предизвиква тревога – сред висшите ръководни кадри. С тях нищо не може да се направи, затова е по-добре просто човек да стои настрана от такива.

Макиавелисти, наречени по името на италианския основател на политическата наука Николо Макиавели, тези хора са в крайна степен пресметливи в търсенето на собствена изгода. Имайки си работа с тях, човек е важно да не приема техните мотиви за чиста монета и да не разчита на взаимна любезност.

Нарцисисти – склонни към мания за величие и са абсолютно уверени в собствените си права и превъзходство над останалите Изследванията показват, че днес нарцисизмът бързо се разпространява благодарение на възможностите за самореклама в социалните медии и много хора го проявяват в застрашителни размери.

Нарцисистите често добре се справят с краткосрочните задачи и с готовност издигат себе си за лидери, въпреки че в дългосрочна перспектива те обикновено не са толкова ефективни. С тази група човек по-лесно може да справи, тъй като нарцисистите са лесно поддават на ласкателства и на тях е възможно е възможно да се повлияе.

Джеймс предполага, че в днешната глобална икономика за успеха все по-често се изискват елементи на поведението, присъщи на тази триада.

В неговата книга се описва как човек да се научи да хитрува, да преиграва, да установява контакти, да не се поддава и да използва офисна тактика, без познаването на която при настоящите условия би му било много трудно или дори невъзможно да оцелее.

Както отбелязва авторът, разрушаването на традиционните бюрократични механизми и признанието на „нарушителите на правилата“ като част от иновационния процес вътре в компанията имат негативна страна. Хората могат да се издигат на ключови позиции, избягвайки необходимата проверка.

Книгата „Змеи в костюми. Психопати на работа.“ е посветена на подробното описание на индивидите, страдащи от някаква форма на психопатия.

Такива хора се отличават с нахален чар и навици за социална манипулация, понякога напълно съответстват на обикновената представа за лидер – изглежда, че те са в състояние да влияят на събитията, а също и да убеждават колегите си и да подчинените във верността на своята гледна точка.

Защо в съвременните компании преуспяват психопати
4.4 (88.28%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи