Защо въглехидратите са по-опасни от мазнините?

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 13:23

Защо въглехидратите са по-опасни от мазнините?

Акценти:

  • Кои храни са източници на въглехидрати?
  • А кои обичайни за повечето от нас храни не са безопасни за организма?
  • Каква е причината мазнините да са опасни?
  • Какви количества въглехидрати, приемани дневно, се считат за безопасни

Свързани:

Учени от университета на щата Охайо, САЩ, доказаха, че потреблението на прекалено големи количества въглехидрати е по-опасно за организма от прекаляването с мазнините.

Макар и диетолозите да не препоръчват напълно да се отказваме от консумацията на храни, богати на въглехидрати, то е желателно да намалим тяхното количество в хранителния ни режим.

Голямото количество въглехидрати вреди повече на организма, отколкото прекаляването с мазните храни. Това откритие беше направено от американски учени от университета на щата Охайо, САЩ.

Досега повечето хора, а и научната общност, вярваха, че мазнините могат да навредят на здравето повече от въглехидратите, но се налага тази констатация да бъде преразгледана.

По време на изследването учените установили, че консумацията на мазни храни от консумацията на такива, съдържащи огромни количества въглехидрати.

Това сензационно научно откритие предизвика сериозен обществен отзвук. Оказва се, че диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са „дело“ на въглехидратните храни, които преобладават в хранителния режим на повечето хора.

Всички хора, които се загрижени за своята фигура, както и останалите знаят, че причината за тези заболявания са храните, съдържащи големи количества мазнини. На първо място това са, разбира се, палмовото и кокосовото масло, месните продукти – колбаси, сланина и всички видове пържоли, наситени с прекалено много мазнини.

След това са така наречените захарни изделия или „сладко“ – бонбони, шоколади, торти, бисквити, сладки рула, поръсени обилно с пудра захар.

Добре известни източници на мазнини са също така и така наречените „бързи храни “ или „fast food“ . Както може да се види, много от обичайните са нас храни се оказват не съм безопасни за нашия организъм.

Каква е причината мазнините да са опасни?

Те могат да станат причина за нарушаване на обмяната на веществата и впоследствие за затлъстяване и повишаване на нивата на холестерола.

Но след откритието на американските учени, ние трябва да внимаваме и с консумацията на съвсем други храни, а именно тези, които съдържат големи количества въглехидрати като бял хляб, ориз, зърнени храни и тестени изделия и др.

Тези хранителни продукти също способстват за покачването на телесното тегло. Отказът от тези храни може да благоприятства отслабването, но американските учени не отричат, че гореизброените продукти са необходими за живота.

Поради това специалистите подчертават, че количеството въглехидрати не трябва да превишава 1/3 от целия дневен хранителен прием.

Диетолозите също не препоръчват да се отказваме от храните източници на въглехидрати напълно, тъй като това е опасно за живота, а просто да не ги консумираме в прекалено големи количества.

Защо въглехидратите са по-опасни от мазнините?
4.6 (92.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 17, 2014 13:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи