Защо винаги ни е студено?

Диана
Написана от Диана януари 16, 2016 14:56

Защо винаги ни е студено?

Акценти:

  • Сезон - студ
  • Фактори - влияние
  • Щастие - топлина

Свързани:

Макар че зимният сезон е в разгара си и да умираме от студ е нещо напълно нормално и очаквано в средата на месец януари, невинаги ниските температури са причината за пронизващата тялото ни, хладина.

И въпреки че, да ни бъде студено през лятото, например, изглежда нещо невъзможно за повечето хора, съществуват и тези от нас, на които, така да се каже, „вечно им е студено“ – независимо колко топло са облечени, дали е лято или зима, дали са си вкъщи или някъде другаде – тоест, така наречените, зиморничави хора.

Кои хора са зиморничави?

Учените са установили, че всичко зависи от телесната ни температура. Но кои са факторите, които й влияят и защо докато на нас, например, навлечени с хиляда пласта дрехи, ни е по-студено, отколкото на човека срещу нас, който е едва по къс ръкав?

Едни от най-важните всеизвестни фактори са теглото ни, начинът ни хранене и разбира се, генът ни, но това далеч не са единствените. Влияние оказват и други фактори, като например, възрастта ни, полът ни, режимът ни на сън, времето, което сме склонни да прекарваме почивайки си, дали тренираме или не,начинът ни на живо като цяло и дори това дали сме щастливи или не съвсем.

Хората сме създания, чиято нормална телесна температура е около 37 по Целзий.

Оказва се, че регулирането на температурата ни зависи и започва още от някои части на мозъка ни. То се влияе от определени хормони, които взимат в предвид вътрешната ни телесна температура и външната ни, както и тази на средата, в която се намираме.

Според учените, голямо влияние оказват нивата на естрогена – един от най-важните хормони в човешкото тяло.

Открито е, че както на старите хора им е по-студено по принцип, отколкото на по-младите, така и на жените им е по-студено отколкото на мъжете и на хората, които предпочитат по-заседналия начин на живот, отколкото на тези от нас, които обичат спорта и го практикуват редовно.

Но защо?

Мъжете, още по начало имат повече изградена мускулна маса, докато при жените са по-разпространени мазнините. И докато мускулната маса произвежда топлина, то мазнините я складират.

Също така е установено и, че на по-слабите и стройните от нас, принципно им е по-студено, отколкото на хората с по-висок мазнинен процент, именно по тази причина – колкото по-малко мазнини имаме, толкова по-малко топлина складираме в себе си.

Месечният цикъл също оказва своя ефект. Изследванията показват, че той в някои случаи, е способен да промени телесната температура на жената с цели няколко градуса.

Проучванията показват, че ние регулираме температурата си чрез процесите терморегулация и хомеостаза и при всеки от нас, нивото на което действат те, образно казано, е различно.

Много от хората, на които вечно им е студено, страдат от различен стадий на хипотермия, без дори да го подозират.

Това е заболяване, при което кислородът не е в достатъчни количества приеман от организма и телесната температура започва да спада, заедно с жизнеността на самия организъм, все повече и повече.

Хормоните на щастието също оказват своите влияния, което е намирано за изключително странно от много хора. Но е факт, че изследванията показват, че хората, които са по-самотни, по-тъжни и по-нещастни от другите, предпочитат в много по-големи количества да се свият в леглото си с топъл чай, отколкото да прекарват времето си навън.

Защо винаги ни е студено?
4.6 (91.83%) 71 глас[а]

Диана
Написана от Диана януари 16, 2016 14:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи