Защо витамин D е от толкова важен за организма

Калина
Написана от Калина февруари 11, 2015 18:25

Защо витамин D е от толкова важен за организма

Акценти:

  • Какво е значението на витамин D за организма?
  • Как да си набавим витамин D?
  • От какви болести ни предпазва витамин D?

Свързани:

Ново проучване на изследователи от Харвард, показва че, витамин D може да защити някои хора от рак на дебелото черво, като подсили имунната система срещу този вид туморни клетки.

Изследването, публикувано наскоро, разкрива за първи път връзката между витамин D и способността на имунната система да се предпази от рак.

Откритието е поредното доказателстlо, спадащо към нарастващия обем от проучвания, твърдящи, че не съществува друго вещество, като витамин D, което да бъде от толкова съществено значение за човешкия организъм.

Витамин D или по-известен като „слънчевия витамин”, е от огромно значение за нашия организъм, поради неговото важно действие в широка гама от биологични процеси, извършващи се в човешкия организъм.

Витаминът може да бъде набавен само чрез пряко излагане на слънчева светлина и същевременно ни предпазва от депресия, безсъние, рахит, рак и много други фатални заболявания.

„Хората с високо съдържание на витамин D в организма си са много по-малко податливи към какъвто и да било вид рак, особено към този, засягащ дебелото черво” – твърдят учени.

Ключът към толкова големия успех на витамин D се крие в това, че той стимулира т.нар. Т-клетки, които разпознават туморите и започват веднага да се борят с тях.

Истината е, че повечето хора, които не си правят профилактични изследвания редовно, разбират, че страдат от някакъв тип заболяване, чак когато то е в напреднал стадий.

Това е така, защото техните Т-клетки не се стимулират достатъчно често и в резултат на това, на организма му е много по-трудно да различи туморите и да предприеме мерки срещу тях.

Проучване, засягащо над 170 000 индивида в период от около 25-30 години, дава наскоро своите резултати.

В изследването кръвни проби са били взимани от всички участници, преди те да се разболеят от рак, а след като някои от тях са заболели от фаталната болест, тяхната кръв отново е била изследвана.

Резултатите са, че хората, които са с по-високо съдържание на витамин D в кръвта, са много по-малко уязвими към развитие на тумори из цялото тяло, особено в областта на дебелото черво.

Витамин D  е единственият витамин, който не можем да си набавим чрез храната, която приемаме или пък синтетично.

Този тъй важен витамин се синтезира в нашето тяло, когато то е изложено на пряка слънчева светлина, а позлите от синтеза на това вещество са меко казано огромни.

Витамин D ни предпазва от резки промени в настроението, депресия, заболявания, обхващащи опорно-двигателната система.

Не много известен факт е, че хората, които не се излагат пряко на слънчева светлина са много по-склонни от падане на имунната система, резки промени в настроението, депресия, а в отделни случаи – дори и самоубийство.

В някои от държавите на Скандинавския полуостров, където 6 месеца е ден и 6 месеца нощ, хората, решили да посегнат на живота си, са най-много, от което и да било друго място по света.

Причината – когато близо половин година не изгрява слънце, следователно и организмите на хората, населяващи това място, не могат да синтезират жизненоважния витамин D и стават склонни към всякакъв вид заболявания, а най-честият фатален изход е самоубийство.

Сега вече знаете, колко е важно това вещество за нашето тяло. Наясно сте защо някои страни са водещи по самоубийства и защо хората, които не се излагат на слънце са много по-изнервени, стресирани и агресивни, а също така и от какви болести, включително и рак, ни предпазва витамин D.

За това не се чудете, а щом видите приятен, макар и леко мразовит, слънчев следобед, просто излезте и се разходете. Дайте на тялото си нужното му, а то ще ви се отблагодари многократно!

Защо витамин D е от толкова важен за организма
4.5 (89.86%) 71 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 11, 2015 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи