Защо витамин Д3 и К2 са ни толкова нужни?

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 19:44

Защо витамин Д3 и К2 са ни толкова нужни?

Акценти:

  • Как витамин Д косвено предотвратява увреждането на невроните?
  • Как човешкото тяло произвежда витамин Д?
  • Защо е нужно да консумираме ферментирали храни?

Свързани:

Дефицитът на витамин Д3 /холекалциферол/ и К2 представлява истинска епидемия в съвременното общество.

Много сериозни здравословни проблеми се дължат на дългосрочен дефицит в организма на тези два витамина. Техният недоимък повлиява на развитието, устойчивостта на имунната, мускулната, скелетната, нервната и ендокринната система.

Експерти очакват дефицитът на витамин Д в двете негови форми ергокалциферол и холекалциферол да се превърне в най-честото клинично състояние в света, поради обстоятелството, че повечето хора не се излагат достатъчно на слънчева светлина. Човешкият организъм произвежда едната форма витамин Д2 или ергокалциферол.

Витамин Д се възприема в научните и медицинските среди повече като хормон, отколкото като витамин, поради специфичните му функции. Хормоните представляват химически агенти, които осъществяват взаимодействие с клетъчните рецептори като предизвикват специфични биологични реакции.

Активната форма на витамин Д калциферол е може би най-функционалния хормон в човешкото тяло, като предизвиква активността на над 1000 гена, които представляват 5-10% от човешкия геном.

Рецепторите на витамин Д са разположени по цялата нервна система и критични области във мозъка, обхващащи хипокампуса. Учените са установили, че калциферолът активира и деактивира ензими в мозъка и цереброспиналната течност, които са свързани с растежа на нервите, синаптичната плътност и синтезът на невротрансмитери.

За холекалциферола е доказано, че подпомага активиране производството на глутатион в невроните, като така предотвратява увреждането им, дължащо се най-често на оксидативен стрес. Витамин Д подпомага модулирането на имунната система като така ограничава възникналите възпаления.

Предполага се, че при повечето хора в по-напреднала и средна възраст нивата на витамин Д3 са най-често занижени. В лекарските среди нива над 32 нанограма на милилитър кръв се считат за достатъчни.

Въпреки това, много изследвания показват, че тези количества в организма са достатъчни за превенция на рахит, но не и за поддържането на тялото в оптимално здравословно състояние. Доста автори на медицинска литература определят диапазона 60-100 ng/ml. на витамин Д3 за оптимален.

На витамин К /фитонадион/ се приписват уникални свойства. Витамин К1 е нужен за процеса на кръвосисърване и се съдържа в зелените листни зеленчуци. Най-добрите негови източници са къдраво и зелено зеле и спанак. Тази форма на фитонадиона е необходима за образуването на антикоагулантните фактори, белтъчен фактор С и S.

Витамин К2 е необходим за преобразуването на критичния за изграждането на костите белтък, наречен остеокалцин – необходим протеин, подпомагащ поддържането на калциевата хомеостаза в костната тъкан.

Остеокалцинът взаимодейства с остеобластните клетки за изграждането на здрава костна тъкан. Недостатъчното количество К2 инхибира производството на остеокалцин, което намалява калциевия поток в костната тъкан. Това резултира в намаляването на костната маса и отслабването на костната матрица.

Витамин К2 се съдържа във ферментиралите млечни продукти, ферментирала соя /натто – японска храна/ и някои ферментирали зеленчуци. Освен това при повечето случаи на синдром на раздразнените черва или нарушен баланс на чревната микрофлора /дисбиоза/ се установяват занижени нива на К2. Повечето хора не приемат достатъчни количества на витамин К2 с храната, тъй като не консумират ферментирали храни.

Витамините Д3 и К2 имат водеща функция за поддържането на нормалния калциев метаболизъм, като до голяма степен осигуряват натрупването на калций в костната тъкан.

Няколко изследвания свидетелстват за синергичния ефект на витамин К2 и Д3. При участващите в проучванията се установява засилено натрупване на остеокалцин в костните клетки, когато се прилагат комбинирано. Това засилено образуване на остеокалцин значително завишава и минералната плътност на костите.

Защо витамин Д3 и К2 са ни толкова нужни?
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 19:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи