Защо зъбните пломби падат

Мария
Написана от Мария август 24, 2015 18:39

Защо зъбните пломби падат

Акценти:

  • Пломби - устойчивост
  • Причини за падане
  • Ролята на пациента

Свързани:

Практически всеки възрастен човек се обръща рано или късно за помощ към зъболекар. Поставянето на пломби е естествена и несложна процедура.

Пациентът се прибира у дома, но неочаквано разочарование няколко месеца или дори дни го кара отново да си запише час при зъболекаря – пломбата е паднала от зъба? Защо това се случва?

При условие че лекарят е направил всичко необходимо, то причини за това не би трябвало да има. Но това е така и не е така.

1. Човешки фактор

Разбира се ролята на зъболекаря за лечението на зъбите е неоспорима. Без него това е просто невъзможно да се направи.

Стоматологът също не е застрахован от грешки, поради своята невнимателност и недобросъвестност, недостигът на време или желание да се направи всичко правилно, а може би и поради незнание – това, колкото и да е изненадващо се среща.

Основните възможни причини за бързото падане на пломбата от зъба:

• Недостатъчното очистване на образувалата се от кариеса кухина. Казано по-просто, лекарят спира кариеса, като го запечатва под пломба. Но понякога процесът на разрушаване продължава и в резултат се понижават силите на прикрепване на пломбата към стените и дъното на сформираната кухина, нарушаване на връзките на материала и тъканите на зъба;

• Неправилно сформирана кухина за пломба. Съществуват конкретни правила за всеки случай на разположение на кариозното огнище. Според класификацията на кариесите кариозните кухини не само се разделят в зависимост от разположението, но и принципът на формирането на всяка от тях е точно определен. И тези правила е необходимо да се съблюдават.

• Много материали, използвани за пломбиране на зъби, са доста чувствителни към влажност и при попадане на слюнка в подготвената кухина силно се понижават шансовете пломбата да престои дълго време.

Това е актуално при лечението на млечни зъби при децата, а също и при ограничено отваряне на устата, обилно слюноотделяне на пациента или разположение на кариозната кухина около края на венците.

• Втвърдяващите се от светлината материали за пломбиране придобиват здравина, след като бъдат внесени в подготвената кухина на зъба само под действие на светлина с определена дължина на вълната – 450-500 нанометра.

За тази цел се използват стоматологични полимеризационни лампи, работещи или на акумулатор или от денталния юнит. Важно е да се следи степента за зареденост на батерията, в противен случай дълбочината на проникване на светлината и нейната сила рязко се понижава.

Пломбата може да се втвърди само външно, а вътрешните слоеве да си останат меки. А това означава, че такава пломба скоро ще падне от устата.

Особености на материала за пломби

В арсенала на стоматолога има голям избор от разнообразни по свойства материали. Те могат да бъдат на принципа на химическото втвърдяване – пломбата става твърда при смесване на 2 пасти след няколко минути или часа, светлинно втвърдяване – придобива твърдост веднага след осветяване.

Ролята на пациента

Важни фактори, позволяващи да се осигури устойчивостта на пломбата за дълго време, са:

• Хигиена на устната кухина – бактериите живеят и активно се размножават в зъбната плака, размеквайки емайла, поради образуваните от тях киселини;

• Качество на храненето – агресивните продукти, разрушаващи емайла, понижават степента на фиксация на пломбата. Играе роля и недостигът на калций в организма, което се отразява върху намаляването на костната тъкан и емайла на зъбите.

• Вредни навици – честата употреба на семена, сухари, ядки води до появата в структурата на емайла на пукнатини, които постепенно се увеличават, предизвиквайки или разрушаване на емайла, или падане на пломбата.

Защо зъбните пломби падат
4.6 (91.25%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 24, 2015 18:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи