Защо закуската всъщност изобщо не е важна

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 09:04

Защо закуската всъщност изобщо не е важна

Акценти:

  • По-малко калории ли потребяват за деня хората, които не са свикнали да закусват?
  • А разходват ли повече тези, които го правят?
  • По-стабилни ли са показателите на кръвната захар на хората, които закусват?

Свързани:

Всички ние от най-ранно детство слушаме от нашите майки и бащи, баби и дядовци следното: закуската трябва да изядеш сам, обядът да разделиш с приятел, а вечерята да дадеш на врага.

Освен това, ние знаем, че закуската е най-важното хранене, защото ни зарежда с енергия за целия ден. Но всичко това е вярно … не е вярно. Оказа се, че закуската не е толкова важна, колкото всички говорят и пишат.

Това се доказва от резултатите от изследванията, проведени от учени в университета в Бат, Великобритания. Именно те установиха, че първото хранене за деня на практика не влияе на следващото или на количеството храна, което човек е в състояние да погълне. Обмяната не веществата също не страда от това.

Учените са убедени, че доброто здраве на хората, които закусват добре, вероятно е обусловено от техните навици да се хранят правилно като цяло.

Следва да се отбележи, че в края на 6-тата седмица от провеждането на експеримента, учените установили различия в обмяната на веществата при участниците в проучването, които нищо не били консумирали и тези, които консумирали 700 калории до 11 часа сутринта.

Разликата се състояла в това, че участниците, които не закусвали потребявали по-малко калории за целия ден. Въпреки това повечето от доброволците, които закусвали изразходвали средно 442 калории повече и били активни предимно сутринта след първото хранене. При тях също се наблюдавали по-стабилни показатели на кръвната захар.

Един от авторите на проучването отбелязва, че повечето хора са убедени, че закуската е най-важното хранене. Въпреки това до ден днешен на учените не е известно, по какъв начин закуската оказва влияние на здравето и дали изобщо му въздейства.

Хората, които редовно закусват, обикновено са по-стройни и по-здрави от останалите. Освен това повечето от тях се придържат към по-голямата част препоръките за здравословен начин на живот. Те се хранят балансирано и повечето спортуват.

Преди известно време учени от университета на щата Алабама, САЩ, провели подобен експеримент, в който разпределили участниците в 3 групи.

Доброволците от първата група пропускали закуската, във втората винаги закусвали, а участниците от третата продължили да се хранят, както и преди началото на провеждането на изследването.

След четири месеца се установило при участниците и в трите групи незначително понижаване на телесното тегло от 500 грама.

Защо закуската всъщност изобщо не е важна
4.6 (91.18%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 09:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи