Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 12:30

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Акценти:

  • Какво трябва да направят мъжете, за да живеят по-дълго?
  • Длъжни ли са жените да се опитват да предпазят здравето на своите мъже?
  • По-опасна ли е депресията при представителите на силния пол?

Свързани:

Жените живеят по-дълго от мъжете според статистиката. Оказва се, че макар и да се смята, че мъжете са физически силни и психически издръжливи, а жените са крехки създания, повечето представители на силния пол също са подложени на постоянен стрес и се тревожат дори и повече от жените.

Американско изследване с наименованието „Защо мъжете си отиват първи?“ се опитва да намери отговор на въпроса защо продължителността на живота на мъжете е по-кратка и какви мерки трябва да се вземат, за да бъде обърната тази тенденция.

Какви са фактите?

Авторите на изследването съветват мъжете да не се отнасят скептично към информация от подобен вид и да обърнат внимание на статистиката:

• Исхемичната болест на сърцето 3 пъти по-често засяга мъжете в сравнение с жените;

• Случаите на самоубийства са много повече при мъжете, отколкото при жените, във всички възрастови групи.

• Убийствата и самоубийствата са сред първите 3 причини за настъпване на смърт при мъжете във възрастовия диапазон 15-34 г.;

• Броят на жените, достигнали 85-годишна възраст в съотношение с мъжете е 2 към 1.

„Защо мъжете умират първи?“

Няколко факта, приведени в книгата на доктора на медицинските науки Мариан Легато „Защо мъжете умират първи: как да удължим живота си“.

При подготовката за създаването на книгата авторката извършва голям обем научна работа, изучавайки биологическите, културните и личностните фактори, намаляващи продължителността на живота на мъжете.

Психологически фактори

Смъртността е по-висока сред мъжете, защото противно на битуващото в обществото убеждение, те не са толкова издръжливи и са психологически по-уязвими.

И за разлика от жените, които водят ожесточена борба със своите заболявания, повечето мъжете не могат да се похвалят с добросъвестност по този въпрос.

Най-често представителите на по-силния пол пренебрегват препоръките на лекарите, пропускат изследвания и в повечето случаи прекалено късно търсят медицинска помощ, надявайки се, че всичко ще премине от само себе си.

Проблемите със здравето се коренят условно в начина на възпитание

Мъжът търпи болката и не обръща внимание на очевидните симптоми на болестта, защото му е било внушавано от ранно детство да бъде търпелив, да не показва, че го боли, да бъде силен и да не се оплаква. И тогава ще стане истински мъж.

Статистиката показва, че повече от половината от мъжете търсят лечение под натиска на съпругите си и роднините или когато състоянието им рязко се влоши. Следователно, налице са всички основания да се достигне до извода, че особеностите във възпитанието убиват мъжа.

Как мъжете да живеят по-дълго?

В своята книга професор Легато призовава медицинската общност да обърне сериозно внимание на мъжкото здраве. Но водеща е и ролята в този процес на най-близките на всеки мъж хора – съпругата, майката, сестрата и дъщерята.

Ако жените са в състояние да се преборят с рака на гърдата, те със сигурност могат и са длъжни да предпазят своите мъже. Силният пол заслужава да му бъде обърнато сериозно внимание.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да удължите продължителността на живота си

1. Бъдете винаги откровени при консултация с лекар – оставете срамът и смущението зад вратата на кабинета.

2. Изследвайте нивата на тестостерона – след 30-годишна възраст синтезът на половият хормон започва да намалява с 1% годишно. Понижените нива на тестостерона са причина за намаляване на жизнения тонус и редица други симптоми като например многократно се увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

3. Поддържайте имунитета – мъжката имунна система не е толкова издръжлива като женската. А статистиката показва, че мъжете по-често умират от 7 от десетте най-разпространени инфекциозни заболявания като туберколоза и венерически болести.

4. Не се примирявайте с депресията – състоянието е много по-опасно при мъжете, отколкото при жените и дори може да има катастрофални последици като
самоубийство.

5. Не се дръжте като небрежен тийнейджър – безразсъдният характер и начин на живот на подрастващите ги прави по-предразположени към травми и случаи на нелепа смърт. А повечето мъже съхраняват много дълго детското в себе си.

Но контролът на поведението и действията е от жизнено значение. Но всъщност мъжете още от детството си са склонни да бъдат идеалисти, стремят се да се превърнат в герои, силно вярвайки в своята неуязвимост.

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?
4.4 (88.99%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 12:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи