Защо женският нос винаги знае истината

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 20:21

Защо женският нос винаги знае истината

Акценти:

  • Остро обоняние - жените
  • Обонятелна луковица - брой
  • Изотропен фракционатор - обонятелни способности

Свързани:

Обонянието представлява способност да се усещат и определят миризми. Възможно ли е обонятелната способност да зависи от половата принадлежност?

Ако формулираме въпроса по-опростено, то кой именно, мъжете или жените, могат по-силно да усещат и определят миризмите и ароматите?

Учените неотдавна намериха потвърждение на предположението, че остротата на обонянието и половата принадлежност са взаимосвързани.

Оказва се, че ще жените всъщност имат по-остро обоняние и това се обяснява с биологичната особеност на определени структури в главния мозък, което и позволява на жените по-добре от мъжете, да определят миризмите.

За съжаление, мъжете далеч невинаги могат да улавят и разпознават много миризми, които усещат жените и поради това те най-често са склонни да се отнасят с недоверие към молбите на своите служителки, приятелки или съпрузи, че стаята следва да се проветри, мъжът да си смени ризата, да си вземе душ, да намери друго място за почивка и така нататък.

Сега, уповавайки се научните факти, можем с увереност да кажем, че забележките на жените по повод на това, че в помещението или на улицата се усеща някаква миризма често не са безпочвени оплаквания в опит да привлече вниманието към себе си, а реалното положение на нещата.

Твърдението, че обонянието на жените е по-добро от това на мъжете, е самата истина

Мексикански учени дори успели да намерят доказателства, потвърждаващи отдавнашните предположения, че жените притежават по-тънко обоняние от мъжете.

Използвайки иновационния апарат изотропен фрационатор, група изследователи от Мексико открили биологични доказателства, които могат да обяснят защо при жените обонянието е много по-добро от това на мъжете.

Както е известно, при различните индивиди се наблюдават съществени разлики що се отнася до техните способности да идентифицират миризмите и ароматите.

И това, което е по-важно – мъжете и жените в още по-голяма степен се различават по способностите си да възприемат и да определят миризмите и ароматите.

В много видове изпитвания, които жените са провеждали с цел да проверят способностите на различни хора да различават миризми, се установило, че обонянието на жените в значителна степен превъзхожда обонятелните способности на мъжете.

Зависимостта на разликите в обонятелните способности от половата принадлежност може да играе определена роля в диференцирането на социалното поведение, тъй като е възможно то да бъде включено непосредствено към възприемането на миризмата.

И така по естествен начин е свързано с асоциирания опит и емоции. Тоест обонятелното превъзходство на жените е предоставено от самата природа, за да бъдат те в по-голяма степен любопитни и емоционални.

Обонятелната луковица в мозъка на жените има повече клетки и неврони

Учените проучили главния мозък на 7 мъже и 11 жени, които към момента на смъртта си били на повече от 55 години.

Всички тези хора до деня на смъртта си били неврологично здрави и никой от тях не е работил в производства или в професии, изискващи изключителни обонятелни способности, такива като дегустатор на кафе или професионално приготвяне на храна.

Изброявайки количеството на клетките в обонятелните луковици на тези хора, международната изследователска група установила, че в обонятелната луковица на жените има средно 43% повече клетки, отколкото при мъжете в същата структура на главния мозък.

А при изброяването на невроните разликите в количеството между двата пола достигнала до около 50%.

Защо женският нос винаги знае истината
4.5 (90.73%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 20:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи