Защо животът се ускорява с напредването на възрастта

Мария
Написана от Мария август 4, 2016 01:02

Защо животът се ускорява с напредването на възрастта

Акценти:

  • Възприема - време
  • Функции - моторни
  • Система - допаминова

Свързани:

Как мозъкът възприема времето?

Защо за старците времето тече по-бързо, отколкото за младите, а по време на самолетна катастрофа събитията се случват в режим на забавен каданс.

Римският философ Сенека казвал – само времето принадлежи, и е бил абсолютно прав. С тях несъмнено ще се съгласят психолозите, тъй като времето за самия човек е субективно усещане и зависи от състоянието на човек.

С възрастта ни се струва, че времето тече по-бързо – в детството 1 час може да ни се струва цяла вечност, а в старостта годините летят с безумна скорост – не успяваш и да се огледаш как децата вече са пораснали, завършили училище, университет и вече работят. Разбира се, ходът на времето обективно не се променя.

Но усещането, че времето се ускорява с напредването на живота, не е в чист вид наш предразсъдък, а има напълно достоверно научно обяснение.
Учените определили, че времето субективно се ускорява с величината на корен квадратен на възрастта.

Така че за 40-годишен възрастен 1 година преминава 2 пъти по-бързо, отколкото за 10-годишно дете. Отчитайки тази закономерност, може да се сметне на равни следващи 4 периода от живота – 5-10 години /1*/, 10-20 години /2*/, 20-40 години /4*/, 40-80 /8*/.

Най-разпространеното обяснение на феномена се заключава в това, че болшинството от усещанията за детето са нови, същевременно за възрастните тези усещания вече няколко пъти са се повтаряли през живота.

Децата са длъжни максимално съсредоточени върху случващото се в момента и посвещават на това достатъчно собствени мозъчни ресурси, защото им е необходимо постоянно трябва да пренастройват своите ментални модели за света за нормална адаптация към него и адекватно поведение.

Противоположно на това възрастните рядко излизат извън рамките на своите обичайни модели и рутина.

Когато мозъкът често се сблъсква с един и същ стимул, последният става невидим за нас, доколкото вече достатъчно ефективно се е укрепил в паметта и за него са необходими много по-малко ресурси, случва се т.нар. нервна адаптация.

По време на периодите на пълната концентрация в текущия момент в паметта се отлагат по-малко богати на детайли спомени, заради което изглежда, че времето е минало много бързо.

Има и още едно, неврофизиологично обяснение.

С напредването на годините в мозъка се променя концентрацията на невротрансмитерите – посредници в предаването на сигнали между невроните.

С възрастта намаляват нивата на допамина, моделиращ работата на базалните ядра – субкортикални мозъчни структури, свързани с регулацията на моторните функции и вниманието, участващи в системата на подкрепление, а също в работата на вътрешния часовник на мозъка, определящ интервалите от няколко секунди до няколко минути.

Препаратите, инхибиращи допаминовата система, дават ефект, при който вътрешния часовник на мозъка се движи по-бавно, вследствие на което човек подценява продължителността на какъвто и да е времеви интервал.

В експериментите на Питер Мангана, психолог от колежа на Университета на Вирджиния в Уайз, са се сравнявали способността да се определи интервала от 3 минути при 2 групи хора – млади – 19-24 години, и стари – 60-80 години.

Когато доброволците съобщавали, че са минали 3 минути, в групата на младите средно били минали 3 минути и 3 секунди, същевременно в групата на възрастните били изтекли 3 минути и 40 секунди.

Освен на възрастта на възприятието на времето влияят също и други фактори. Например, при повишаване на температурата на тялото времето субективно се ускорява, а при понижаване се забавя.

Защо животът се ускорява с напредването на възрастта
4.6 (91.27%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 4, 2016 01:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи