Затлъстяване на дядото заплашва внуците с диабет

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 20:06

Затлъстяване на дядото заплашва внуците с диабет

Акценти:

  • Омагьосан кръг - болести
  • Изследвания - наднормено тегло
  • Възможни рискове - хранителен режим

Свързани:

Оказва се, че здравето на човека, и по-точно обмяната на веществата, могат да се отразят не само на децата, но дори и на внуците.

При внуците на мъже, които били с наднормено тегло и злоупотребявали със сладка, мазна и друга нездравословна храна, се оказал по-висок риска от развитие на мастна дистрофия на черния дроб, а също и на преддиабет и диабет тип 2.
Това установили учени от института за медицински изследвания в Сидни, Австралия.

По-рано се смяташе, че отговорността за здравето на детето изцяло лежи върху плещите на майката – от момента на самото зачеване.

Но малко внимание се отделяло на това как здравето на бащата и дядото влияе на още неродилото се дете.
А сега изследователите установяват, че внуците на мишки със затлъстяване, се оказват предразположени към нарушаване на обмяната на веществата, дори ако техните бащи са се хранили правилно в момента на тяхното зачеване.

Ако вашият баща или дядо страдал от наднормено тегло или затлъстяване, то трябва да сте особено внимателни с избора на хранителни продукти, предупреждават учените.

Учените не знаят как точно протича подобно програмиране за много поколения напред, но предполагат, че разковничето се крие в спермата.

Но има и добра новина – мишките с лоша наследственост не се разболявали от диабет, ако техният хранителен режим бил изцяло здравословен. Генетичните фактори сработвали само за тези гризачи, които хранели с фаст-фууд.

Учените казват, че това е доказателство, че е възможно да се излезе от омагьосания кръг на болестите на обмяната на веществата.

И предразположеността към нарушения на обмяната на веществата – това все пак са до голяма степен придобити проблеми, отколкото генетични.

Според специалистите е много важно да се разкаже на хората за резултатите от това изследване и възможните рискове, за да се внесат промяна в хранителния си режим още сега.

Но, както става, ясно от написаното тук става въпрос за изследване върху мишки, за които е характерно бързото размножаване.

За подобни изследвания, в които да вземат участие хора и дума не може да става, тъй като евентуалните резултати биха могли да излязат след едва 50-60 години, тъй като ако върнем календара обратно през 60-те години на миналия век затлъстяването, особено у нас е било разпространено само сред най-богатите хора, и то сравнително ограничено.

Тогава достъпът до храна за средностатистическия българин е бил сравнително ограничен, и по онова време е било голяма рядкост да се срещне човек с наднормено тегло.

Дали подобни генетични нарушения се случват при човека, както показват експериментите с мишки, също е много трудно да се установи, тъй като е необходимо наистина мащабно изследване, което ако започне сега, би следвало да завърши през 2066 година, когато ще се родят внуците на мъжете, които днес стават бащи.

А освен това те също трябва да пораснат, и да достигнат възраст около 40 години, когато да се направи преценка с изследвания дали са с предразположени към развитие на диабет.

Поне към момента обаче няма сигурни данни, че неправилното хранене е фактор, който отключва развитието на едни или други заболявания.

Напротив, дори напоследък се появиха изследвания, които показват, че би трябвало да се преразгледат препоръките за нормално тегло в посока нагоре.

Затлъстяване на дядото заплашва внуците с диабет
4.5 (89.38%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 20:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи