Затлъстяване

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 13:31

Затлъстяване

Акценти:

  • Кога се поставя диагнозата затлъстяване?
  • Начинът на живот на семейството, към което човек принадлежи може ли да е причина за наднорменото тегло?
  • Определя ли се затлъстяването като заболяване?

Свързани:

Какво е затлъстяване?

Храните, които консумираме ежедневно допринасят за нашето общо благосъстояние.А чрез храната ние си набавяме хранителни вещества, които са необходими за поддържането на органите ни в добро състояние, а калориите ни осигуряват енергия.

Ако приемаме повече калории, отколкото изгаряме, допълнителната храна се превръща в мазнини, които се „складират“ в тялото ни. Ако ние преяждаме редовно, наддаваме на тегло и ако продължим така, телесното ни тегло ни става наднормено.

Затлъстяването е в резултат на натрупването на излишни мазнини по различни места по тялото под формата на мастна тъкан.

То се смята за хронично заболяване като хипертонията или диабета и има много дългосрочни последици за здравето и е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи в Европа наред с употребата на тютюневи изделия и хипертонията.

Диагнозата на заболяването се поставя, когато индексът на телесната маса е над 30, който представлява съотношение между ръста и теглото на тялото.

Заболяването се превръща в епидемия, тъй като повечето от нас са заети в професии, които изискват съвсем малко физическа активност. Положителни са последните данни за заболяването в детска възраст, като макар че честотата му остава висока, то поне случаите не нарастват.

Какви са причините?

Наддавате на тегло, когато приемате повече калории с храната, отколкото тялото ви изразходва. Ако храната, която ядем осигурява повече калории, отколкото тялото ни се нуждае, излишъкът се превръща в мазнини.

Първоначално мастните клетки увеличават размера си, но когато те повече не могат да нарастват, те се увеличават на брой. Ако свалите килограми, размерът на мастните клетки намалява, но не и техният брой.

Заболяването обаче може да има много причини като варират при всеки човек. Възрастта, полът, психоемоционалното състояние, гените и факторите на околната среда, всичко те оказват влияние.

Гените – играят роля в ефективността на метаболизма и съхранението и разпределението на мазнините по тялото.

Начина на живот на семейството – наследяването на определени гени, както и възприемането на определени навици, свързани с храненето и начина живот обуславят по-честото развитие на заболяването в семействата. Ако един от родителите ви е с наднормено тегло, вероятността вие да затлъстеете е по-голяма.

Емоции – някои хора преяждат, защото са в депресия, чувстват се безнадеждно, изпитват гняв и много други причини, които нямат нищо общо с глада. Това не означава, че хората с наднормено тегло имат повече емоционални проблеми, отколкото другите.

Факторите на околната среда – доминиращият е начин на живот на човека. Хранителните навици и нивото на физическа активност частично се възприемат от хората около нас. Преяждането и заседналият начин на живот са основните рискови фактори.

Пол – мъжете имат повече мускулна тъкан от жените и тъй като тези тъкани изгарят повече калории от всички останали, мъжете изразходват повече калории от жените, дори когато са в покой. Така жените са по-предразположени от мъжете да наддават на тегло, дори и при еднакъв прием на калории.

Лечение на затлъстяване

Чрез намаляване на дневния прием на калории с 500 килокалории или изразходване на допълнителни 500 килокалории при физическо натоварване всеки ден, ще свалите един килограм чиста мастна тъкан за седмица. Намаляване на приема на калории с 10 единици на ден се равнява на половин килограм загуба на мастна тъкан след една година.

Всяка добра диета включва и умерено физическо натоварване. Така се постига ускоряване на метаболизма и можете да се храните по няколко пъти дневно.

Трябва да се упражнявате най-малко 30 минути 5 пъти седмично. Редовното умерено физическо натоварване води до укрепването на сърцето и белите дробове и понижава нивата на триглециридите в кръвта, чиято висока концентрация може да предизвика сърдечни заболявания.

Затлъстяване
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 13:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи