Заушка

Калина
Написана от Калина юли 24, 2014 08:29

Заушка

Акценти:

  • Какво е заушка?
  • Лечение
  • Причинители

Свързани:

Какво представлява заушката?

Заушка или паротит е заразна вирусна инфекция,причинява се от паротидния вирус – mumps virus,  която може да предизвика болезнено подуване на слюнчените жлези особено на паротидната жлеза – жлезата между ухото и челюстта. Някои хора, разболели се от паротит, не получават подуване на слюнчените жлези, при тях болестта преминава като по-сериозна настинка или грип.

Заушката обикновено преминава за около 10 дни. Но в някои случаи може да доведе до усложнения като възпаление на мозъка (менингит), на тестисите (орхит), на яйчниците (оофорит) или на панкреаса (панкреатит).

Ваксината против паротит предпазва от болестта, част е и от МПР (морбили, паротит и рубеола) и от МПРВ (морбили, паротит, рубеола и варицела) ваксините. Поставянето им е включено в задължителния имунизационен календар и така повечето деца са защитени от тези заболявания.

Какви са причините за заушка?

Заушката се разпространява, когато заразен с вируса причинител кашля или киха близо до вас и някои от неговите секрети попаднат върху устата ви или някоя друга ваша лигавица или при контакт със заразени храни или напитки.

Болният от заушка е заразен е около ден два преди началните симптоми и между 5 и 9 дни след появата на симптомите.

Какви са симптомите на заушка?

  • Подуване и болки в челюстта. Едната или и двете бузи изглеждат подути.
  • Повишена телесна температура.
  • Главоболие, болки в ушите, болки в гърлото и болка при преглъщане или отваряне на устата.
  • Болка, когато ядете кисели храни или напитки и течности с по-кисел вкус като цитрусови плодове или сок от такива.
  • Лесна уморяемост съчетана с болки в мускулите и ставите.
  • Загуба на апетит и повръщане.

Обикновено са необходими от 2 до 3 седмици, след излагането на вируса, за да се появят първите симптоми. Това време се нарича инкубационен период на болестта. Някои хора, които са заразени с вируса паротит нямат никакви симптоми.

Ако усетите проявата на по-сериозни симптоми като схванат врат или много силно главоболие, болезнени тестиси или силна болка в корема, веднага се обадете на личния Ви лекар.

Как се лекува заушка?

В повечето случаи възстановяването от паротит протича в домашни условия като на болните се препоръчва почивка, но ако се възникнали усложнения може да се наложи и престой в болнично заведение.

Ако Вие или вашето дете имате заушка:

Използвайте парацетамол за да свалите температурата и да се справите с главоболието. Следвайте всички инструкции на листовката на парацетамола. Ако давате лекарство на бебе, спазвайте указанията на личния ви лекар за това какво количество да му давате и на какъв период от време.

В никакъв случай не давайте аспирин на детето ви, ако то не е навършило 20 години, защото има риск от развитие на Синдрома на Рей.

Слагайте лед върху подутите и болезнени области. Поставете тънка кърпа под леда, за да предпазите кожата си.

Пийте допълнително течности, за да спомогнете за нормализирането на телесната температура и за да предотврати обезводняване.

Яжте меки храни, които не изискват дъвчене.

Въздържайте се от прием на кисели храни и напитки.

Всеки, който е болен от паротит трябва да не ходи на работа или на училище и изобщо да посещава обществени места поне 5 дни след началото на подуването на слюнчените жлези.

Не е необходимо болният да се изолира от останалите членове на семейството си, тъй като когато заболяването е било диагностицирано, те вече са били изложени на вируса причинител на паротит.

Заушка
4.7 (94.09%) 44 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 24, 2014 08:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи