Зависи ли здравословното ви състояние от нивото на вашите доходи

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:43

Зависи ли здравословното ви състояние от нивото на вашите доходи

Акценти:

  • Здравословно състояние - качество на околната среда
  • Използване на профилактични видове помощ
  • Бебешка смъртност - ниво на образованост на майката

Свързани:

Най-често, когато се срещат с познати, повечето от нас си говорят за здравето, за цените, за политиката и за времето.

И на почти всички нас обикновено ни се струва отегчително да слушаме, когато другите хора се оплакват от влошеното си здраве.

Но когато стане дума за нашето здраве и това на нашите близки темата става изключително емоционална.

Да си зададем лесния въпрос – до колко медицината е отговорна за лошо състояние на здравето или каква е нейната заслуга за поддържането му на високо ниво? За съжаление или за щастие – само 10%.

А къде да отнесем останалата „лъвска“ част? Ето къде:

• 50% от здравословното състояние на човек се предопределя от начина на живот;

• 20% от наследствеността;

• 20% от зависи от състоянието на околната среда;

Това са данни от Световната здравна организация.

Втори вариант – на европейските и американските учени:

• Човешки фактор 25% – физическо здраве – 10%, психическо здраве – 15%;
• Екология – 25%;
• Начин на живот – материални условия на труд и бит – 15%;
• Поведение – ритъм на живот, навици – 25%;
• Медицински фактор – 10%;

Разбира се и това е относително. Здравият разум и резултатите от изследвания свидетелстват за това, че запазването и укрепването на здравето е възможно само при удовлетворяването на базовите жизнени потребности.

Неслучайно, първите етапи на повишаване на показателя средна продължителност на живота в развитите държави са били пряко свързани с икономическия растеж и с подобряване на материалното положение на хората.

Показателен пример за това е Китай, където през 1960 г., само преди малко повече от 50 години, средната продължителност на живота е била 43 години, а през 2014 година вече достига 76 години, като дори надминава България. У нас средната продължителност на живота е 74.5 години.

При разлика в доходите на един човек 6-10 пъти, здравните показатели се различават 3-4 пъти. Колкото по-нисък е доходът, толкова повече хората боледуват, по-рядко прибягват до профилактична помощ и имат по-високи показатели за смъртност.

Да бъде болен човек не е модерно и не е престижно. Групите от населението с високи доходи по-често използват профилактични видове медицинска помощ.

Въпреки това, с достигането на определено материално положение – средни за съответната държава доходи, на здравето на първо място започват да влияят не толкова самите материални възможности, колкото характерът на тяхното използване за запазване на добро здравословно състояние.

Последното в значителна степен зависи от образователното ниво. Към настоящия момент е доказано, че смъртността сред хората с висше образование е с 1.5-4 пъти по-ниска с хората, които имат по-ниска образователна степен.

Желаете да живеете по-дълго – постарайте се да получите добро образование. Смята се, че по-голямата продължителност на живота на хората, придобили по-висока образователна степен, е свързана, на първо място, с изграждането на по-рационален тип поведение и освен това с характера на труда.

Освен това нивото на образованост на майката пряко влияе върху смъртността в бебешка възраст – в крайните варианти /университет – незавършено средно училище или неграмотни/ показателите на смъртност на бебета се различава с повече от 4 пъти.

Все пак това не са конкретни данни. Отнася се за големи групи от населението и същевременно не се касае за някаква конкретност. Конкретността се проявява, когато човек загуби своето здраве – при това отговорността на медицината за това е едва 10%.

Зависи ли здравословното ви състояние от нивото на вашите доходи
4.5 (90.23%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи