Здраве вместо безсмъртие – дълголетието ще създаде множество проблеми на човечеството

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 07:25

Здраве вместо безсмъртие – дълголетието ще създаде множество проблеми на човечеството

Акценти:

  • Здраве - дълголетие
  • Издръжка на дългия живот
  • Обратно развитие на старостта

Свързани:

През последните години много учени по света се ангажираха с постоянно търсене на еликсир на безсмъртието или поне средства, които биха могли значително да удължат живота на човека.

Но с какви последствия е възможно да се сблъска човечеството с увеличаването на продължителността на живота?

Ако вярваме на експертите в тази област, то в бъдеще на нас ни очакват не само „бонуси“, но и многобройни проблеми.

По-дълъг живот – повече болести

Всъщност продължителността на живота и към момента постоянно расте – на практика с всеки изминал ден. И това не е единствено повод за радост.

Това се посочва във водещото британско медицинско списание Lancet, специалистите от Вашингтонския университет в Сиатъл, в рамките на международния проект GBD анализирали данните на жители на 188 държави за периода от 1990 до 2013 година и стигнали до заключението, че макар и хората да са започнали да живеят по-дълго благодарение на постиженията на медицината, те всъщност и боледуват по-дълго.

Медицината към настоящия момент има възможност да поддържа живота на хората, но често е безсилна да върне тяхното здраве.

В наши дни хората по-рядко страдат от различни инфекции, за сметка на това зачестиха заболяванията, свързани с неправилния начин на живот, с наднорменото тегло и със стареенето.

Така за 23 години с 43% се е увеличил броят на болните от диабет, въпреки че смъртността от това заболяване е нараснала общо с 9%.

Най-често с напредването на възрастта хората започват да страдат от следните здравословни проблеми – депресии, болки в областта на кръста, мигрена, анемия, кариес и загуба на слуха. От това значително се влошава качеството на техния живот, макар и да могат да живеят с тези проблеми достатъчно дълго.

Най-често проблемите със здравето при старите хора възникват, поради падания по стълбите, хлъзгави и опасни повърхности, тъй като с напредването на възрастта се нарушава координацията на движенията, а костите стават крехки.

Лекарите наскоро констатираха тъжната истина, че 95% от хората, които живеят на планетата Земя не могат да бъдат определени като здрави. Същевременно 1/5 от тях страдат от 5 и повече различни заболявания.

Здраве вместо безсмъртие?

Защо ни е дълъг живот, ако няма да бъдем здрави? – коментират специалисти. Може би, следва да се съсредоточим не върху търсенето на средства за увеличаване на продължителността на живота, а върху разработването на методи и препарати, позволяващи ни да поддържаме добра физическа форма до дълбока старост.

Поредното откритие беше направено неотдавна от екип учени от Австралия и САЩ,начело с професора по генетика от университета на Нов Южен Уелс Дейвид Синклер. Изследователите разработили препарат, който притежава свойството да обръща стареенето на мускулните клетки.

Но засега опити с него са били провеждани само върху мишки. Ако гризачите на 2-годишна възраст – за тях това се явява старост, в рамките на седмица получавали препаратът NMN, то техните мускули спирали да се отличават от тези на 6-месечните.

Синклер заявил, че основната цел на създаването на този препарат, е да се помогне на хората по-дълго да останат здрави. Но сега следват експерименти върху хора.

Издръжката на дългия живот

Покрай заболяванията, ако станем дълголетници, ни очакват и други „подводни камъни“. Така на първо място е непонятно дали ще ни стигат хранителните и други ресурси, за да се обезпечи нарастващото население на планетата, тъй като хората ще живеят по-дълго и ще умират по-рядко.

Здраве вместо безсмъртие – дълголетието ще създаде множество проблеми на човечеството
4.5 (90%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 20, 2015 07:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи