Здравеопазването на Италия – безплатно, но недостъпно

Мария
Написана от Мария март 29, 2016 16:13

Здравеопазването на Италия – безплатно, но недостъпно

Акценти:

  • Ранна диагностика - заболявания
  • Безплатен достъп - базови медицински услуги
  • Неотложна помощ - безплатна

Свързани:

Италия е шестата по големина държава в Европа, а в класацията на СЗО националната система на здравеопазване на страната заема 2-рото място.

Въпреки това в медицинското обслужване на населението има доста проблеми – качеството на здравните услуги в отделните региони се различава, бюджетните средства за здравеопазване се разпределят неравномерно и на практика във всички региони се образуват дълги листи на чакащите да получат медицинска помощ.

Особености на организацията

Националната система на здравеопазване на Италия – ССН, е държавна структура, която осигурява на цялото население на страната безплатни медицински услуги.

Организацията на здравеопазването е на 3 нива – държавно, регионално и местно.

Министерството на здравеопазването осигурява законодателната база, установява основните принципи за опазването на здравето на населението, контролира работата на ССН и разпределя бюджетните средства между регионите.

Местните власти отговарят за оказване на целият спектър от медицинските услуги в съответната област – контролират услугите, предоставяни от общопрактикуващите и от семейните лекари, организират оказването на първична и специализирана медицинска помощ в акредитираните болници.

Финансиране

За нуждите на здравеопазването ежегодно се разходват 9.2% от БВП – почти толкова, колкото е средната стойност на този показател за всички държави от Евросъюза.

Преизчислено спрямо брой на населението – това са около 3040 долара годишно. За сравнение България според междинен доклад на МЗ за 2012 разходите на здравеопазване са съставлявали 566 долара на глава от населението, около 8% от БВП, като бюджетът на НЗОК е 6.3 млрд. лева.

Основният източник на финансиране на италианското здравеопазване са средствата от държавния бюджет, които са общо 78.2% от общия бюджет за здраве на страната.

Останалите 17.8% са доплащания от пациентите, за сравнение у нас, според различни оценки, неформалните доплащания са над 50% от разходите на здравеопазване – така наречените „пари под масата“.

В Италия основно се доплаща за специализирани диагностични процедури, фармацевтични препарати и специализирана медицинска помощ, 0.9% от бюджета са средствата от доброволно медицинско застраховане и още 3.1% са средства, постъпващи от извършване на неспециализирани здравни услуги.

Въпреки че разпределението на финансовите ресурси за здравеопазване между регионите се извършва на централно ниво, на глава от населението финансирането на здравеопазването е различно в отделните региони, тъй като регионалният бюджет за здраве се формира не само от централно определените налози, но и от местните, които варират в отделните региони.
Основната част от здравния бюджет за формира от целеви данъци.

Това е специалният национален данък върху приходите на компаниите, който е 3.9% от добавената стойност, а в някои отрасли и 4.82%.

Права на пациентите

Здравната система на Италия осигурява на всички италиански граждани безплатно медицинско обслужване, а също и на чуждестранните, които са със статус на пребиваващи в страната.

От 1998-ма година и нелегалните имигранти също получават безплатен достъп до базови медицински услуги, а туристите и гостите на страната получават такива само срещу заплащане.

Достъпна медицина по италиански

Безплатното медицинско обслужване се извършва в държавните медицински учреждения и някои акредитирани частни болници.

Безплатно се оказва неотложна медицинска помощ, първична такава, амбулаторно обслужване, консултации по грижа за новородено, здравеопазване в производството, а също и ваксинация на населението и ранна диагностика на заболявания.

Доброволно здравно застраховане в Италия

Интересът към него е незначителен – от неговите услуги се ползват само работодатели, които задължително трябва да застраховат свои работници, поради наличието на професионален здравен риск.

Повечето лекари, практикуващи в Италия, имат статус на държавни служители и получават заплата от държавата.

Здравеопазването на Италия – безплатно, но недостъпно
4.6 (92%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 29, 2016 16:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи