Аспержи

Аспержи

Аспержите са едно наистина уникално растение, което еднакво добре може да се използва за направата на празничен букет, за приготвянето на голям брой шедьоври на кулинарното изкуство, както и за лечение на различни заболявания. От незапомнени времена са добре известни

Прочети цялата статия
Авокадо

Авокадо

Авокадо, от английски alligatorpear – алигаторова круша, е високо вечнозелено дърво с големи плодове със същото наименование. Плодовете на растението имат крушовидна, овална или кръгла форма и достигат размер от 5-20 см. По тегло могат да достигнат и до 2

Прочети цялата статия
Банан

Банан

Ботаническото наименование на банана е Musa acuminate colla. Много са причините, поради които този плод е една от най-популярните храни в света. Бананите са едни от най-култивираните плодове и са близки „роднини“ на плантайните, които са по-големи и тъмни и

Прочети цялата статия
Босилек

Босилек

Босилекът e пикантно, лечебно, едногодишно растение със стъбло с четири ръба и достигащо височина от 30 до 60 см, познат е в България и с наименованието „царска билка“. Листата му са продълговати и яйцевидни, със зелен или лилав цвят и

Прочети цялата статия
Червено цвекло

Червено цвекло

Червеното цвекло е двугодишно тревисто растение с тъмно пурпурен оттенък. Листата му са малки, с продълговата форма и с червено-зелен цвят. Кореноплодът му е тъмночервен с вид на ряпа. С лечебна цел се използват, както кореноплодът, така и върховете и

Прочети цялата статия
Помело

Помело

Помело е растение от семейството на цитрусовите плодове, плодовете на което употребяват като храна от много векове. За негова родина се смята Китай, с цел продажба то се отглежда в редица държави като Япония, Индия и Тайланд. Често помелото се

Прочети цялата статия
Портокал

Портокал

Полезни свойства Познатият на всеки българин цитрусов плод, който преобладава през настоящия зимен сезон на пазара, съдържа витамини С, В1, РР, В2, А, фосфор, желязо, калций, магнезий, натрий, лимонова и аскорбинова киселина, тиамин и пектин. Полезните свойства на портокала могат

Прочети цялата статия
Тиква

Тиква

Тиквата е зеленчук с ярко оранжев цвят, родина на който е Южна Америка. Размерите на плодовете могат да достигнат до метър в диаметър и с тегло над 200 кг. За храна се използва цялата вътрешна част на тиквата и нейните

Прочети цялата статия
Кокоше яйце

Кокоше яйце

Птичите яйца се снасят от индивидите от женски пол. Различните видове птици снасят яйце различни форма, цвят и размер. Кокошката снася по 1 яйце средно на всеки 24-26 часа. Белите яйце се снасят от бели кокошки, а кафявите от червените

Прочети цялата статия
Тиквичка

Тиквичка

Ботаническото наименование на този зеленчук е Cucurbita pepo var. Giromontina – едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови. За първи път е било внесено в Европа от Америка. Индийските племена Ирокези в продължение на 10 хилядолетия традиционно са използвали тиквичките за

Прочети цялата статия
Праскова

Праскова

Праскова, прасковено дърво – растение от семейство Розоцветни, което е много близко до бадемовото дърво, от което се отличава само по плодовете. Прасковеното дърво е топлолюбиво и немного високо, образува голяма корона, има копиевидни листа с назъбени ръбове и почти

Прочети цялата статия
Грах

Грах

Грахът – едногодишно тревисто растение с кухо стъбло, чийто цвят варира от светло зелено до тъмно синьо-зелено. Повечето сортове зеленчуков грах имат бели, двуполови, самоопрашващи се цветове. Плодът /в ботаниката е плод, а за храна се използва като зеленчук/на това

Прочети цялата статия
Патладжан

Патладжан

Патладжанът е многогодишно тревисто растение. Познат е също и с названието син домат. Родината на този зеленчук са тропическите райони на Индия, където растат естествено в природата, без необходимост да бъдат засаждани. Като едногодишна култура в Европа сините домати се

Прочети цялата статия
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи