Здравото дебело черво предотвратява неврологични разстройства

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 09:57

Здравото дебело черво предотвратява неврологични разстройства

Акценти:

  • Черва - микропукнатини
  • Възпалителни процеси - полезни бактерии
  • Диабет - лечение с чревни бактерии

Свързани:

Съставът на бактериалната среда в червата на човека оказва огромно влияние върху неговия мозък.

Доктор Дейвид Перлмутер, сертифициран невролог и сътрудник на Американския колеж по хранене, изследвал този феномен и описал своите изводи в книгата „Работа на мозъка за новаци – как чревни микроби лекуват и защитават вашият мозък“.

Повечето от невролозите не отчитат влиянието на начина на живот върху възникването на тези разстройства, които те диагностицират и лекуват всеки ден.

Но това има първостепенно значение за профилактика на най-разпространените нарушения на функциите на главния мозък. Именно от чревните бактерии зависи, ще бъде ли здрав вашият мозък или не.

Според Перлмутер, всяка система в човешкия организъм си взаимодейства с останалите по такъв начин, че човек в резултат или не излиза от лекарските кабинети или напротив изобщо не ги познава.

„Тези 100 трилиона бактерии, живеещи във вашите черва участват във функционирането на мозъка на най-различни нива, – пояснява Перлмутер. – Те произвеждат неврохимически вещества – например такива като допамин и серотонин, – редица елементи необходими за поддържането на доброто здравословно състояние на мозъка. Те също така осигуряват и целостта на чревната лигавица“.

Последната тяхна функция е особено важна, тъй като микропукнатините и уврежданията на червата предизвикват възпалителни процеси, а те, на свой ред, се явяват крайъгълен камък за всички заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер, множествена склероза, паркинсоновото треперене и аутизъм.

„Необходимо е вземането на превантивни мерки, – предупреждава лекарят. – Ние сме длъжни да разберем, че западната култура, особено в тази ѝ част, която се отнася за храната, застрашава здравето на нашите паразити.

Ние наричаме тези бактерии паразити или сътрапезници, тъй като ние действително споделяме с тях храната си. Бактериите се хранят с това, което и ние. И нашият избор от хранителни продукти има огромно значение за жизнеспособността и разнообразието на тези бактерии“.

Изследванията вече доказаха, че „правилният“ състав на популацията на чревните бактерии спомага за излекуването от диабет и от редица други заболявания. Така например доктор Марс Нюдорп от Амстердам помогнал на 250 души доброволци да се избавят от диабет втори тип, след като им пресадил в червата нужните бактерии.

Перлмутер развил идеята на Нюдорп, основавайки научното списание Medicus, осведомяващо за подобни изследвания и организирал ежегодни конференции с участието на водещи микробиолози. Перлмутер е уверен – разбирането и „настройката“ на функцията на червата е важна част от бъдещето на медицината.

Преди 15 години ние мислехме, че проектът по разшифриране на генома на човека ще позволи на съвременната медицина да извърши огромен скок в новите методи на лечение, които ще решат всички наши проблеми.

За съжаление, това не се случи. Освен това се установи, че само 10% от заболяванията са с генетичен произход, а истинският „кукловод“ на нашия геном – това е чревният микробиом.

„Чревният микробиом – това е 99% от нашето ДНК, – отбелязва лекарят. – И тази микробна общност е крайно отзивчива и възприемчива към нашия начин на живот. Поради това най-важното е как подбираме хранителните продукти“.

Две са основните стратегии, които могат да бъдат следвани и са насочени към храненето и защитата на нашия микробиом – това е ограничаването на лечението с антибиотици и разумният подход към лечението. Най-добре би било да се спираме на органични и ферментирали храни като кисело зеле например.

Здравото дебело черво предотвратява неврологични разстройства
4.6 (91.14%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи