Зелен бум – полезна или вредна е натуралната козметика

Мария
Написана от Мария септември 4, 2018 16:35

Зелен бум – полезна или вредна е натуралната козметика

Акценти:

  • Консерванти - сулфати
  • Намаляване - еластичност
  • Алергични реакции - провокатор

Свързани:

Популярността на натуралната козметика расте с всеки изминал ден. Според статистиката, през последните 5 години продажбите на органика са нараснали с 18% и продължават да нарастват.

Наистина ли козметичните средства на основата на натурални продукти са толкова ефективни, че да могат напълно да заменят обичайната за нас „химия”?

Натурална козметика – какво е това?

Доста размито понятие. Всъщност това може да се отнесе към всяко козметично средство, което има в своя състав растителни екстракти или компоненти от естествен произход.

От това се възползват някои недобросъвестни производители, които маркират своите опаковки със заветното словосъчетание „натурална козметика”. И изобщо не се притесняват, че дозата природни екстракти в тези средства е много малка.

Именно затова специалистите вече отдавна са се отказали от обобщенията и използват термини – органика, еко и биокозметика. Те се използват за маркировка на продукти, които съдържат повече от 80% натурални вещества.

Изисквания към органичната козметика

Основното изискване, което се отправя към органичната козметика, е съдържание на не по-малко от 80% натурални компоненти. Освен това е много важен начинът на добиване на тези компоненти.

Международните организации осъществяват контрол суровината за натурална козметика да се добива в екологично чисти райони без използване на антибиотици, пестициди и потенциално опасни за здравето на човека вещества.

Органичната козметика за лице, тяло, коса не трябва да съдържа нито грам от вещества като парабени сулфати, ароматизатори, оцветители и съставки от животински произход.

Допуска се използване на т.нар. естествени консерванти – бензоена и салицилова киселина, натурални етерични масла и някои минерални соли. Освен това производителите на натурална козметика имат забрана да тестват натуралната козметика на животни.

Сред останалите изисквания е етично производство и лесна за преработване опаковка. С други думи, производството на органична козметика не трябва да причинява вреда на околната среда.

Ефективност на натуралната козметика за коса и кожа

Модата за всичко натурално, включително и към козметичните средства с растителни екстракти, дойде от движението на хипитата. А днес преживяваме поредният екобум.

Днес дори масови магазини ни предлагат все нови и нови продукти, които съдържат натурални съставки. Обяснението е много просто – тези продукти са безопасни за човешкия организъм, защото не съдържа канцерогени от групата на сулфати, формалдехиди, хлориди, основи и ланолин.

Натуралната козметика заслужава популярност и заради това, че нейните компоненти добре се усвояват от кожата и от косата.

Но на фона на всички предимства следва да се има предвид, че не е в състояние да осигури мигновен резултат. Въпреки това в случай на редовно използване ефектът ще бъде наистина впечатляващ и устойчив.

Характерни особености на козметиката за лице и тяло

Някои особености на органиката може и да не се харесат на тези, които използват традиционни средства. Например, тази козметика може да има специфична и не много приятна миризма, нееднородна структура, а това създава впечатление, че е развалена.

Недостатъци на натуралната и синтетична козметика

Използването на органична козметика има и своите слаби страни. Например, може да стане провокатор на алергични реакции.

Алергия могат да предизвикат някои растителни екстракти и етерични масла – например, цитрусови. Особено внимателно трябва да се отнасяме към използването на козметика, съдържаща такива съставки при чувствителна кожа.

Основен минус на тази козметика, че е безсилна в борбата с бръчките и намаляване на еластичността на кожата и други старчески изменения. Пептиди, ретинол и някои киселини, които ефективни при тези проблеми, са забранени за използване в натуралната козметика.

Зелен бум – полезна или вредна е натуралната козметика
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 4, 2018 16:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи