Рагуто е просто, евтино и същевременно много полезно ястие.

Приготвя се от всякакви зеленчуци, това е първото ястие, което трябва да се включи в менюто на отслабващите.

Отслабването с рагу е много просто и много ефективно.

Отслабване с овощни ястия – каква е тайната?

На първо място, зеленчуците съдържат малко калории.

Затова ако ги приготвяме правилно, без да добавяме голямо количество олио или друго растително масло, е невъзможно да напълнеем.

Освен това всеки зеленчук съдържа свой набор полезни вещества и при отслабване със зеленчуци организмът се насища с витамини и минерали.

Това означава, че свалянето на килограми със зеленчуци е най-добрият избор.

Що се отнася до зеленчуковото рагу, има множество рецепти и можем всеки ден да се глезим с вкусното ястие.

И така отслабваме с удоволствие, без страх, че ще си развалим диетата.

За рагу могат да се комбинират различни зеленчуци – зеле, моркови, домати, патладжани, лук, чесън, картофи, с тях не трябва да се злоупотребява.

Може да се използва всякакъв вид зеле или дори няколко – броколи, карфиол или бяло и брюкселско.

Всички тези зеленчуци съдържат много витамини и минерали.

Особено богати са зеленчуците на витамини от група В, а също и на витамин С.

В зелето са много и органичните киселини и фибрите.

Разбира се, бялото зеле има по-груби растителни влакна, отколкото останалите видове.

Затова и по-добре пречиства червата, но може и да дразни лигавицата.

Чесънът и лукът съдържат фитонциди, флавоноиди и етерични масла, витамини от група В, а също и С.

Тези зеленчуци унищожават гнилостните бактерии в червата, подобряват метаболитните процеси и предпазват от инфекции.

Освен това тези зеленчуци са с приятен вкус и аромат, а това означава, че правят ястието по-вкусно.

Морковите и тиквата съдържат каротин, въглехидрати, минерални соли и растителни влакна.

Тиквата е богата на редкия витамин Т, който ускорява обмяната на веществата.

Изобщо, този зеленчук притежава леко диуретично и слабително действие, тоест леко пречиства организма.

А морковите подобряват функцията на сърдечно-съдовата система и нормализират нивата на кръвната захар.

Тиквичките и целината са най-нискокалоричните зеленчуци – 24 и 13 калории съответно.

Тиквичките подпомагат отделянето на задържаната вода от организма и много добре насищат.

Що се отнася до целината, този зеленчук съдържа много витамини от група В, а също и калий и калций и освен това ускорява обмяната на веществата, което е много важно за отслабващите.

Чушки, домати патладжани – зеленчуци, които подобряват сърдечната функция, укрепват имунитета, предпазват от преждевременно стареене, подобряват състоянието на косата и ноктите.

И разбира се, богати са на много полезни вещества.

Що се отнася до бобовите – грах и фасул, те съдържат растителен белтък и затова много добре насищат и без месо.

Но в рагуто трябва да се добавят умерено.

Диета на зеленчуково рагу

Разбира се, диетата на рагу не означава, че трябва да се яде само това ястие.

В менюто трябва да се добавят и храни, богати на белтъчини.

Това може да бъде риба, яйца и пилешко, желателно е да се включат и млечнокисели немазни храни – извара, кисело мляко. Но основното ястие е зеленчуковото рагу.

Трябва да се яде на обяд и за вечеря.

Рагуто трябва да се приготвя правилно и по-внимателно с количествата растително масло. Леко могат да се задушат с масло чесън и лук.