Зелените площи в градовете са необходими за справянето със стреса

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 11:18

Зелените площи в градовете са необходими за справянето със стреса

Акценти:

  • Зелени площи - финансови вложения
  • Фитонциди - отделяне от дърветата
  • Патогени - дъбови листа

Свързани:

Американски учени от университета на щата Пенсилвания призовават да се запълнят всички свободни пространства в градовете с растителност, за да се подобри общото здравословно състояние на хората, а също и да се понижи честотата на сърдечната дейност.

Според учените, за един от факторите за развитие на депресията и стреса следва се счита и неграмотната организация на пространствата в градовете. Отсъствието на растителност въздейства на симпатиковата нервна система, която, на свой ред, провокира освобождаването на адреналин в кръвта.

В резултат на това се нарушава сърдечния ритъм. Специалистите отбелязват, че именно градската сивота се явява катализатор на стреса и дразнител, оказващ негативно влияние върху сърдечната дейност на човека.

По този начин, според експертите, здравословното състояние на хората може да се подобри без сериозни финансови вложения – достатъчно е да се увеличи количеството на зелените площи в градовете.

В бъдеще американски специалисти планират да продължат изследването си като включат в своя анализ такива показатели като нивата на хормона на стреса и на кръвното налягане.

След да се припомни, че по-рано учените доказаха влиянието на зелените площи върху теглото на новородените.

По време на изследването, проведено в Университета Бен-Гурион, учените успяха да установят, че децата, чийто майки живеят в близост до паркове или гори, по време на раждането тежат значително повече в сравнение с останалите новородени.

Анализирайки данните за теглото на 40 хиляди бебета, група учени начело с професор Майкъл Фриджер установили, че при жените, които живеели, заобиколени от зеленина, рискът да родят дете с недостатъчна телесна маса е значително понижен.

Следва да се отбележи, че за по-ниска от нормалното телесна маса на новородено, се смята тегло под 2.5 кг.

Авторите на изследването нееднократно са регистрирали положителното влияние на зелените площи в градовете върху здравето на техните жители. Експериментите показват, че зелените насаждения в градовете подобряват психическото състояние и способстват за предотвратяването на депресия.

Само 10% зелени пространства способстват за увеличаване на продължителността на живота на човека с 5 години.

Следва да се отбележи, че под зелени площи се подразбира земи, имоти или райони, които са изцяло или частично покрити от трева, дървета, храсти, както и паркове, градини и дори гробищни паркове, макар и там дърветата да са значително по-малко.

Също така повечето растения отделят летливи и нелетливи вещества – фитонциди, притежаващи способността да унищожават вредните за човека патогенни бактерии или да потиснат тяхното развитие.

Например, фитонцидите от дъбовите листа унищожават причинителя на дизентерията. Сред дърветата и храстите, отделящи най-големи количества фитонциди са брезата, дъбът, тополите, дива череша. Известни са повече от 500 дървета с фитонцидни свойства.

Особено много фитонциди образуват иглолистните дървета – 1 хектар хвойна освобождава във въздуха за 1 денонощие 30 кг фитонциди. Големи количества от тези вещества отделят, около 20-25 кг, боровете и елхите.

Благодарение на способността на растенията да отделят фитонциди въздухът в парковете съдържа 200 пъти по-малко бактерии, отколкото въздухът на улицата.

Зелените площи, разположени между източници на шум, като градски магистрали, булеварди, железопътни линии и пр., и жилищни сгради, зони за отдих и спортни площадки, понижават нивото на шума с 5-10%.

Короните на широколистните дървета поглъщат 26% от попадналата върху тях звукова енергия. Добре развитите храстови и дървесни видове с плътни корони с участък от ширина 30-40 метра могат да понижат нивото на шума с 17-23 децибела.

Зелените площи в градовете са необходими за справянето със стреса
4.5 (90.63%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 11:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи