Железни наночастици предизвикват имунната система да унищожава туморите

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 08:34

Железни наночастици предизвикват имунната система да унищожава туморите

Акценти:

  • Химиотерапия - наночастици
  • Желязо - потискане на растежа
  • Средства - лекарствени

Свързани:

Да обърнем тялото си срещу рака.

Учените разработиха нов начин за лечение на рак с железни наночастици, които стимулират имунната система да атакува тумори при група мишки.

В проучването, макрофагите – бели кръвни телца, започват да унищожават туморите след доза железни наночастици, като така спират нарастването им.

Освен намаляването на съществуващите тумори при мишки, лечението спира и разпространението им от органа към други части на тялото, тоест възпрепятства образуването на метастази, според изследователи от Стандфордския и Орегонския университет.

За учените било наистина изненадващо как наночастиците активирали макрофагите, така че да започнат да атакуват раковите клетки при мишки.

И също смятат, че този метод може да се приложи и при хора, като се постига същият ефект.
Изследователите използвали ферумокситол за тестовете, хранителна добавка с желязо, която вече е достъпна на пазара за лечение на анемия.

Първоначално идеята била железните наночастици да се използват като троянски кон, тоест като част от химиотерапията.

Оказало се обаче, че контролната група мишки, на които било дадено желязо без химиотерапевтици, показали добри резултати що се отнася до потискането на тумора.

Проведените впоследствие тестове, но вече инвитро, показват, че макрофагите, които са се борили с туморните образувания, след получаването на желязото – обикновено спират да ги атакуват и започват да подпомагат техния растеж, след като обаче достигнат определен размер.

Изследователите смятат, че желязото и макрофагите по някакъв начин са успели да рестартират клетъчната апоптоза вътре в туморите.

Макар и този метод да не е достатъчно ефективен, че да се постигне пълно унищожаване на тумора, може да се използва в комбинация със съществуващи препарати.

Дозата на ферумокситола, използван при експериментите, е приблизително равна на тази, която се изписва за лечение на анемия, като антитуморният ефект на всяка доза е с продължителност от около 3 седмици.

При следващи тестове, екипът от учени установил, че железните наночастици имат потискащ ефект върху раковите метастази, и открили начин да намалят размерите на туморите, преди да нараснат до толкова, че да започнат да се разпространяват.

Сега е поставена цел да се разработят методи за лечение, които могат да се приложат и при хора в комбинация с провежданата химиотерапия или по-скоро като нейно допълнение.

Макар и резултатите да са наблюдавани и документирани само при мишки, екипът от изследователи се надява, че железните наночастици ще бъдат полезни, докато тече възстановяването между отделните курсове химиотерапия или пък може би за унищожаване на останалата част от туморните клетки след операцията.

В много проучвания, учените просто смятат наночастиците за лекарствени средства. Но голяма част от техните ефекти не могат да бъдат преценени, освен ако не се проведат изследвания, които да ги потвърдят или съответно отрекат.

Резултатите от настоящото изследвания са все още в много ранен етап, на ниво тестове върху мишки. Макар че има и известни противоречия – що се отнася до свойството на желязото да потиска растежа на туморите до определен момент, за който също не е ясно кога настъпва, и след това започват да го стимулират.

Всички тези въпросителни трябва да бъдат обаче изяснени, преди да се започнат клинични изпитвания и да се стигне до официалното одобрение на този метод на лечение за използване в медицинската практика.

Железни наночастици предизвикват имунната система да унищожава туморите
4.6 (92.24%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 08:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи