Женските гърди се самоизяждат след спиране на кърменето

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 16:55

Женските гърди се самоизяждат след спиране на кърменето

Акценти:

  • Гръдна тъкан - нормално функциониране
  • Фагоцити - неспециализирани
  • Млечен протеин - премахване

Свързани:

Когато жената спре да кърми, гърдите ѝ се връщат в предишното си състояние, факторите, регулиращи образуването на кърма, контролират и процеса на връщането на гръдната тъкан в нормалната ѝ форма, в рамките на няколко дни.

Наскоро беше идентифициран молекулярен превключвател, който контролира тяхната трансформация от секретиращи кърма в ядящи клетки, които поглъщат своите умиращи съседи. Това откритие може да даде нова представа относно това каква грешка настъпва при рак на гърдата.

Женските гърди представляват мрежа от канали, покрити с мастна тъкан. През бременността хормонални сигнали стимулират епителните клетки, обвиващи каналите, да се разрастват и да формират подобни на топки структури, наречени алвеоли, които са мястото, където се образува кърмата, когато бебето се роди.

Но когато жената спре да кърми тези структури се саморазрушават – процес, който се дължи на масово клетъчно самоубийство, и премахване на остатъците на клетките.

Точно тук е и мистерията – имунната система на тялото обикновено премахва загиналите и умиращи клетки чрез процес, наречен фагоцитоза, и все пак количеството материал, което се консумира е толкова голям, че би следвало да се очаква значително възпаление, болка и увреждане на тъканите – нищо подобно обаче не се случва при прекратяване на кърменето.

Един от най-малко известните аспекти на този процес е как останалата кърма и големият брой мъртви клетки биват премахнати от млечните жлези без съществена активация на имунната система, казва Матю Найлор, раков биолог в Университета на Сидни в Австралия.

След края на лактацията изглежда, че епителните клетки изяждат своите мъртви съседи. Тъй като протеинът, наречен Rac1 е от съществено значение за нормалното образуване на кърма, както и фагоцитозата в имунните клетки, Насриин Актар и неговите колеги от Университета на Шефилд решили да проучат дали не участва и в ремоделирането на гърдата.

Регенерация на гърдите

За да изследва, Актар премахнал генът за Rac1 при женски мишки, като първото им поколение оцеляло, но мишлетата били по-малки от нормалното – вероятно защото кърмата, която получавали съдържала по-малко мазнини и протеин от нормалното, следващите миши котила обаче загинали.

Експериментите впоследствие показали, че при липсата на този ген, мъртвите клетки и прекомерното количество кърма, задържащо се в гърдата, предизвикват възпаление и състояние на хронично възпаление, което нарушава способността на мишките за регенерация на гръдната тъкан и съответно образуване на кърма за следващи бременности.

Млечните жлези имат огромно количество материал, от който трябва бързо да се отърват, след като приключи кърменето, но ако имунни клетки се ангажират с разчистването на мъртвите клетки, то би предизвикало хронично възпаление и увреждане на тъканите, казва Чарли Стрейли, който участва в контрола на проучването.

За първи път се установява, че генът Rac1 е от съществено значение за активността на фагоцитозата, и че премахването на клетъчните остатъци и остатъчната кърма след спиране на кърменето е решаващо за нормалното функциониране на гръдната тъкан.

Освен това като не активира фагоцитозата, този ген предотвратява и проникването на умиращите клетки в алвеолите, най-вероятно стимулира техните съседни клетки да ги изядат по-бързо, отколкото ако се оставят имунните клетки да навлязат в гръдните канали.

Не може да се каже обаче, че имунната система не играе роля, казва Кристин Уотсън, тъй като в началната фаза, епителните клетки действат като неспециализирани фагоцити, като премахват млечният протеин и млечните мастни глобули.

Женските гърди се самоизяждат след спиране на кърменето
4.5 (90.43%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 16:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи