Женско обрязване – кога се налага клиторектомия

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 22:41

Женско обрязване – кога се налага клиторектомия

Акценти:

  • Кликтеротомия - увреждания
  • Пластика - полови органи
  • Увреждания - надбъбречни жлези

Свързани:

В какви случаи жените доброволно дават най-съкровеното си скалпела на хирурга и защо за някои момиченца обрязването в ранна възраст е необходимо?

Женско обрязване – не само религия

Женското обрязване е интервенция, която вреди. Унищожава чувствителността на външните полови органи, значително понижаване вероятността от получаване на удоволствие от интимността.

А при инфубилацията, приета в някои държави, до сватбата девойката живее не само с липса на клитор и малки срамни устни, но и със зашити големи срамни устни.

Изрязва се всичко. Какво остава – зашиват, оставят 2 отвора. Единият за урината, а другият за менструалното кървене.

В първата брачна нощ мъжът разкъсва или по-съвременен и щадящ метод, разрязва живата тъкан.

Това са религиозни и културни практики. И те могат да се осъждат, да се ужасяваме и да негодуваме.

Но трябва да се помни, че и европейската и американската просветена общност в недалечното минало е смятала кликтеротомията се е смятала за здравословна и полезна за всички жени.

Женското обрязване, използвано за потискане на особеностите на поведение или за тяхната корекция, имало за цел женското желание за мъжа и по-конкретно със съпруга.

И желанието за получаване в леглото на нещо освен мъжа се е смятало за девиантно поведение и оправдавало всякаква намеса до хирургична.

През 70-те години в САЩ са били проведени около 3000 такива обрязвания и разходите се покривали от медицинската застраховка до края на това десетилетие.

Кога обрязването е полезно?

Но женското обрязване се извършва не само от социални, религиозни и други причини, несвързани с медицината. Предложението за медицинска операция за отстраняване на клитора е напълно логично.

Клиторектомия – обоснована и разумна процедура в научния свят, и към потискане на желанието няма отношение.

Защо се отстранява клиторът на възрастни жени?

В някои изследвания се твърди, че клиторектомията е полезна операция, тъй като възпрепятства натрупването на бактерии, възпалителни заболявания и дори заразяването с ХИВ.

Но по-детайлно изучаване на въпроса доказва, че за разлика от мъжкото обрязване, където има незначително понижаване на риска от възпаления и инфекции, женското няма никаква профилактична стойност.

Тази причина е напълно зачеркната от обоснованата клиторектомия.

Но защо се прави такава операция?

  • Първо, възрастният има право да реализира всяка своя приумица /след освидетелстване при психиатър/. Има психическо нарушение с название акротомофилия – стремеж към ампутация на крайници, когато човек не може да възприеме своето тяло в цялост. Има и други причини, и при възрастната жена могат да се появят специфични желания, например – за смяна на пола. Клиторектомия – част от оперативната намеса при транджендърен преход от жена в мъж, и се прави на пациенти доброволно и с голяма мотивация.
  • Второ, кликторектомията като част от обширно хирургична операция – метод за борба с онкологични заболявания. Тумори на вулвата или метастазиране в нейните тъкани предполага отстраняване на засегнатите участъци, точно както се отстраняват другите органи с метастази;
  • Трето, при някои заболявания на ендокринната система или на онкологични увреждания на надбъбречните жлези и т.н. в женския организъм започват активно да се образуват мъжки хормони;

Детска кликтеротомия – как това е възможно?

В медицината съществува такава интервенция, която е необходима поради псевдохермафродитизъм.

Децата се раждат с уголемен клитор, който в някои случаи достига до размерите на пенис.

И лекарите настоятелно препоръчват пластика на половите органи на възраст до 3 години.

Женско обрязване – кога се налага клиторектомия
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 22:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи